Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koncert domovinskih pesmi

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 19. 04. 2024 / 05:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2024 / 06:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koncert domovinskih pesmi
Nastop Okestra Slovenske vojske z Andrejo Zakonjšek Krt. FOTO: Anita Kirbiš

Koncert domovinskih pesmi

V letu 2024 se spominjamo 150-letnice rojstva generala Rudolfa Maistra, ki je s svojimi borci za severno mejo najbolj zaslužen, da je Maribor ostal slovenski.

Pomembna osebnost, ki je na slovenskem Štajerskem v 19. stoletju prebujala narodno zavest in omiko, je bil tudi Marko Glaser (1806–1889), pesnik, pisec, duhovnik in prevajalec.

Pozdrav župnijskega upravitelja dr. Sebastijana Valentana. FOTO: Anita Kirbiš

Najglobljo sled je zapustil v Malečniku pri Mariboru, kjer je tamkajšnjo župnijo vodil skoraj pol stoletja. Njegov duh živi še danes. Kot poklon narodnozavednim Mariborčanom, ki so v svojem srcu nosili slovenstvo in željo po ohranjanju slovenske besede, predvsem pa Marku Glaserju v spomin, se med 17. in 21. aprilom 2024 odvija 3. Glaserjev festival  pod geslom Domovina. Dom. Sreča. Festival je namenjen vsem generacijam, letos pa poteka pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za obrambo Republike Slovenije.

Komorna zasedba Orkestra Slovenske vojske. FOTO: Anita Kirbiš

Osrednji dogodek letošnjega festivala je bil »Koncert domovinskih pesmi« s komornima zasedbama Orkestra Slovenske vojske (Pihalni kvintet OSV in Kvartet klarinetov OSV s spremljavo bas kitare in cajona) v prepolni malečniški baročni cerkvi Sv. Petra. Kot sopranistka je nastopila Andreja Zakonjšek Krtki je uvodoma odpela tudi Zdravljico, koncert pa so zaključili v skupni izvedbi Ferleževe »Poljane, dom prelepih dni« ter poželi gromke aplavze.

Kot sopranistka je nastopila Andreja Zakonjšek Krt. FOTO: Anita Kirbiš

Slavnostni govornik je bil brigadir Peter Zakrajšek, poveljnik Centra vojaških šol, ki je poudaril tako pomen Rudolfa Maistra kot Marka Glaserja, iz njegovega nagovora pa je vel resnični domoljubni duh, občutek ljubezni do domovine, ki je povezana z domom, ljube domače besede, ki nosi zven maternega jezika ter glasbo, ki ji radi rečemo univerzalni jezik.

Slavnostni govornik je bil brigadir Peter Zakrajšek. FOTO: Anita Kirbiš

Koncerta so se udeležili tudi predstavniki Zveze društev generala Rudolfa Maistra in številni drugi gostje. Po koncertu so dogodku nazdravili v župnijski vinski kleti in se okrepčali z lokalnimi dobrotami malečniških gospodinj.

Nalaganje
Nazaj na vrh