Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dunajska nadškofija pomaga nosečnicam v stiski

Objava: 07. 05. 2009 / 13:26
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dunajska nadškofija pomaga nosečnicam v stiski

Dobrodelni sklad dunajske nadškofije je bil ustanovljen leta 1973 na pobudo kardinala Königa

Dunajska nadškofija bo tudi letošnji materinski dan (ki ga pri naših severnih sosedih obhajajo v nedeljo, 10. maja) obeležila z nabirko za dobrodelni sklad, ki je namenjen nosečnicam v stiski. S sredstvi iz tega sklada naj bi pomagali nosečnicam, ki so se znašle v težkem življenjskem položaju, da bi z lažjim srcem izrekle ‘Da’ otroku, ki ga pričakujejo. Vsako leto v vseh župnijah dunajske nadškofije zato denar, ki ga zberejo na materinski praznik, namenijo ‘Škofijskemu skladu za nosečnice v stiski’.

Sklad je bil ustanovljen leta 1973 na pobudo takratnega dunajskega nadškofa kardinala Franza Königa. Ozadje pobude je povezano z uporom cerkvenih predstavnikov takrat zakonsko predpisanim olajšavam pri opravljanju splava, zaradi katerih splav v določenih okoliščinah ni bil več kaznivo dejanje. Odkar je bil sklad ustanovljen, so v dunajski nadškofiji pomagali že več kot 20.000 nosečnicam.

Kardinal Christoph Schönborn se je tudi letos s pisno prošnjo obrnil na vernike dunajskih župnij za podporo dobrodelne akcije. Spomnil je na to, da so v preteklem letu z zbranim denarjem lahko izpeljali 3700 posvetovalnih pogovorov (denar je bil porabljen za plačilo najetih prostorov in ogrevanje), darovana sredsta pa so porabili tudi v obliki bonov za prehrano dojenčkov, plenice in druge življenjske potrebščine. Z denarjem so mladim mamicam omogočili tudi različne tečaje gospodinjstva, ročnih del in retorike.

Kot je zapisal kardinal Schönborn, namen dobrodelnega sklada ni le trenutna materialna pomoč, pač pa odkrivanje perspektive za prihodnost, spodbujanje samostojnosti in samoodgovornosti, jačanje občutka lastne vrednosti in podpora pri odkrivanju lastnih sposobnosti.

Predsednica škofijskega dobrodelnega sklada je povedala, da so vsa darovana sredstva namenjena izključno mamicam in njihovim otrokom, vse upravne stroške sklada in stroške za plačilo sodelavcev pa poravna dunajska nadškofija. V preteklem letu so z nabirko na materinski dan za dobrodelni sklad zbrali več kot 180.000 evrov pomoči.

Prejemnice podpore so večinoma ženske, ki jih nosečnost doleti v gospodarsko oteženem življenjskem položaju, včasih študentke, ki jih očetje njihovih bodočih otrok postavijo pred izbiro: Ali jaz ali pa otrok!; včasih že nekajkratne matere, ki jih ponovna nosečnost postavi v nezavidljiv položaj… vedno pogosteje okoliščine pripeljejo do tega, da nosečnice tik pred porodom ali pa mlade mamice nenadoma ostanejo brez strehe nad glavo, živijo v prostoru brez tople vode, ali pa niti ne vedo, s čim si bodo kupile naslednji obrok hrane.

Cerkev v takšnih primerih pomaga s svetovanjem, pa tudi s časovno omejeno denarno podporo, ki lahko traja najdlje do otrokovega drugega rojstnega dne. Po izkušnjah sodeč se pogosto odprejo številna nova obzorja, ko se ženska odloči, da bo otroka rodila.

Dodatne informacije o dobrodelnem skladu so na voljo na spletni strani
http://www.hilfsfonds.or.at/

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh