Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dunajska stolnica sv. Štefana predstavlja svoj zaklad relikvij

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 26. 04. 2013 / 09:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dunajska stolnica sv. Štefana predstavlja svoj zaklad relikvij

Nova razstava s stotinami posmrtnih ostankov v razkošnih posodah; odkrili tudi študentsko zidno poslikavo iz leta 1479.

Več kot 400 relikvij iz različnih stoletij – predvsem kosti svetnikov, shranjenih v umetniško rokodelskem in bogato okrašenem posodju ali predmetih – je od minule srede na ogled v dunajski stolnici sv. Štefana. Razstavljene so v kapeli sv. Valentina, ki je bila pred kratkim povsem obnovljena. Zahvaljujoč razstavi je tokrat tudi prvič dostopna širši javnosti.

Zaklad relikvij dopolnjuje razstavo z naslovom 'Stolni zaklad se vrača', ki je bila odprta lansko poletje, na ogled pa je v kapeli sv. Jerneja in v zahodnem delu stolnice. Z dopolnitvijo sta k razstavi dodana še dva razstavna prostora. Kapela sv. Valentina, poleg Jernejeve kapele, je znana tudi pod imenom 'soba relikvij', saj so v njej shranjene kosti sv. Valentina iz Ternija, zavetnika zaljubljenih. Ustanovitelj zbirke relikvij pri sv. Štefanu je bil Rudolf IV. Hamburški.

Relikvije, katerih pomen današnjemu človeku ni vedno povsem jasen, spominjajo na 'ljudi iz preteklosti z njihovimi skrbmi, strahovi in upanji, ki so jih lahko odložili pri posmrtnih ostankih priljubljenih svetnikov', je zapisano v opisu razstave.

V novem razstavnem delu si je moč ogledati tudi dva grafita iz leta 1479, odkrita med obnovitvenimi deli v kapeli. Rdečkasti 'čečkarije' so delo neke študentske skupine in predstavljajo tedaj običajni, malce poniževalni iniciacijski obred za nove študente, kot je pojasnil izvedenka za tovrstne zapise, Renate Kohn, na predstavitvi pred odprtjem omenjene razstave. Bodoči študent je moral – opremljen s čepico dvornega norčka in z zobmi merjasca – prestati norčevanje vrstnikov, ki so ga položili na trebuh, ga 'obdelali' z obličem in ga 'umili' z različnimi smrdljivimi tekočinami. Šele po prestani sramoti mu je bilo darovano 'zrno soli', ki je predstavljalo modrost, s tem pa je novinec dokončno pridobil status študenta.

Podrobnosti o razstavljenih relikvijah tokrat niso predstavljene na spremljevalnih panojih, pač pa so ob posameznih primerkih na voljo zasloni na dotik, ki obiskovalcem na njihovo željo nudijo podatke o razstavljenih relikvijah in številnih svetnikih.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh