Zapri
Iskanje

Duša Slovenije

Za vas piše:
Emanuela Žerdin
Objava: 14. 07. 2021 / 09:46
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2021 / 09:50
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Duša Slovenije

Duša Slovenije
Emanuela Žerdin. FOTO: Tatjana Splichal.
V pogovorih, razpravah, kritikah, molitvah in medijih še vedno odmeva praznovanje 30. obletnice osamosvojitve Slovenije. In razdeljeni smo tudi glede najsvetejšega trenutka zgodovine našega naroda!

Ob takšnem vzdušju sem se spraševala, kaj lahko za boljše medsebojno sožitje naredimo kristjani. Našla sem pismo Diognetu, napisano okrog leta 120 po Kristusu, kjer pisatelj takole opiše vlogo kristjanov v svetu: »Kar je v telesu duša, to so v svetu kristjani … Duša prebiva v telesu, a ni od telesa; tudi kristjani prebivajo v svetu, a niso od sveta.«

Kot ima svet dušo, jo ima tudi naša domovina! In kristjani imamo sveto poslanstvo: biti duša Slovenije! Vse bolj se širi najmodernejša digitalizacija, a ne smemo pozabiti na duhovno omrežje. To nevidno omrežje je zrak za preživetje naroda in države. 

Velika kraljestva, svetovna cesarstva in vsemogočne države so izginili, spomin na njih je zakopan v njihovih razvalinah. Torej za preživetje naroda ni najpomembnejša vojaška moč, niti velikost, niti bogastvo, ampak duša naroda, ki utripa v srcih ljudi in prinaša veselje do življenja.

Kje lahko začutimo utrip slovenske duše? Ona živi v srcih številnih neznanih dobrih ljudi, brez katerih nas več ne bi bilo v tem raju pod Triglavom! 

Duša naroda so matere, ki negujejo svoje invalidne otroke; mnoštvo molivk in molivcev, ki dan in noč molijo za domovino, čeprav se ni našla nobena televizijska postaja v vsej Sloveniji, ki bi starim in osamelim ljudem prenašala krasno mašo ob tridesetletnici … 

Duša naroda je v našem jeziku, v blagoglasnih narečjih, ki so jih stoletja ohranjali naši duhovniki in učili moliti in brati verni narod v domačem jeziku. Duša naroda je v znanstveniku, ki tiho in vztrajno išče nove rešitve za problem epidemije. 

Duša naroda je v politiku, ki gre kljub temu, da ga popljuvajo in napadajo, naprej z dvignjeno glavo in nikoli ne oponaša svojih nasprotnikov v prostaškem govoru in poniževanju drugače mislečih. 

Duša naroda je v zaprtih samostanih, kjer sestre klarise in karmeličanke darujejo svoja življenja v prijeten vonj Gospodu, Odrešeniku sveta.

Kristjanom ni treba protestirati in se dreti na ulicah, saj, kot spet pravi pisatelj iz drugega stoletja, so pokorni danim postavam, a s svojim življenjem premagujejo postavo. Ljubijo vse, a vsi jih preganjajo. 

Prezirajo jih, a preziranje jim rodi slavo; obrekujejo jih, a njih pravičnost pride na dan; grde jih, a oni blagoslavljajo; sramote jih, a oni izkazujejo čast. Te besede so enkratno spraševanje vesti nam, slovenskim kristjanom 21. stoletja!

Za tridesetletnico naše države stojimo torej kristjani pred velikim izzivom: povabljeni smo biti duša Slovenije, ohranjati notranjo lepoto in duhovno omrežje in moliti brez prestanka za Božji blagoslov. 

Kot zaključi pisatelj iz drugega stoletja: Na tako pomembno mesto nas je postavil Bog; zato ne smemo pobegniti.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (29/2021). 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh