Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dušan Ščap – knjiga o zgodovini župnije in cerkve Apače

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 04. 07. 2022 / 07:43
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2022 / 10:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dušan Ščap – knjiga o zgodovini župnije in cerkve Apače
Župnijska cerkev sv. Marije Vnebovzete v Apačah. FOTO: Ivo Žajdela

Dušan Ščap – knjiga o zgodovini župnije in cerkve Apače

Zgodovinar Dušan Ščap je v samozaložbi izdal knjigo z naslovom Drobci iz zgodovine župnije in cerkve Apače. Knjiga vsebinsko dopolnjuje ostale že izdane njegove knjige in prispevke.

»Proučevanje zgodovine Apaškega polja je živa materija, saj se vedno znova odkrijejo kakšni dokumenti, fotografije oz. najdejo podatki, ki še nadgrajujejo spoznavanje naše preteklosti,« je zapisal v uvodu v knjigo.

Za trajnejšo vrednost identitete prebivalstva območja Apač

Knjiga je sestavljena iz člankov, ki opisujejo odkritja, fotografije in podatke, pomembne za župnijo in cerkev v Apačah. Večina člankov je že bila objavljenih v posameznih revijah, zbornikih itd., nekateri pa še bodo.

Za trajnejšo vrednost identitete tukaj živečega prebivalstva se je odločil, da se vsi ti članki objavijo na enem mestu, tako da bo tudi lokalno prebivalstvo seznanjeno z zgodovino svoje župnije. Do zdaj še ni bila izdana knjiga, ki bi celovito obravnavala zgodovino župnije in cerkve v Apačah.

Župnijska cerkev sv. Marije Vnebovzete v Apačah. FOTO: Ivo Žajdela

Zgodovinski podatki o prvi omembi župnije, o starosti cerkve ...

Trinajst posamičnih prispevkov je uvrstil v zaporedje tako, da tvorijo zaokroženo obravnavano zgodovinsko celoto župnije Apače. Obsežen uvodni prispevek navaja zanimive zgodovinske podatke o prvi omembi župnije, o starosti cerkve, o njeni arhitekturni in gradbeni zgodovini ter druge zanimive podatke iz zgodovine.

Drugi članek kronološko navaja vse dosedanje župnike župnije v Apačah, ki so na tem območju delovali oz. bili rojeni. Pomembno vlogo na tem območju so imele tudi sestre frančiškanke, ki so do konca druge svetovne vojne vodile zasebno dekliško šolo in vrtec.

Objavil je tudi ohranjene bajke in legende z območja Apaškega polja, ki so povezane z župnijo.

Marijin oltar v ladji v župnijski cerkvi sv. Marije Vnebovzete v Apačah. FOTO: Ivo Žajdela

Trden temelj za nadaljnje raziskovanje apaškega območja

Naslednja dva prispevka obravnavata vizitacijska postopka župnije v preteklosti. Zanimivi in dragoceni so tudi podatki in dokumentacija iz različnih arhivov.

Kapele, verska znamenja in križi predstavljajo dragoceno kulturno-cerkveno dediščino območja. Zadnji članek opisuje zgodovino pokopališč v Apačah.

Kot je avtor že navedeno pri prejšnjih svojih knjigah, ki so namenjene njegovemu rodnemu apaškemu polju, bo tudi ta predstavljala trden temelj za nadaljnje raziskovanje apaškega območja v prihodnosti.

Spominske plošče med drugo svetovno ter po njej ubitim in umorjenim z Apaškega polja na pročelju župnijske cerkve v Apačah. FOTO: Ivo Žajdela

Za izid knjige ni dobil nobene podpore

Ker je bilo potrebno predelati na stotine raznih podatkov in knjiga zaradi finančnih zmožnosti ni bila lektorirana, se za morebitne nedoslednosti bralcem že v naprej opravičuje.

Posledično jo je moral izdati v samozaložbi v skrajno omejenih 40 izvodih. To je še en primer, ki kaže, kakšen (nikakršen) odnos imajo oblastniki do naše zgodovinske dediščine.

Tudi slikovno bogato ilustrirana knjiga zelo nadarjenega in pridnega zgodovinarja bi si zaslužila spodobno podporo in bi morala iziti v spodobni obliki.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh