Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dvajset let Izseljenskega društva Slovenija v svetu

Za vas piše:
Radio Vatikan/M.Š.
Objava: 06. 06. 2012 / 06:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dvajset let Izseljenskega društva Slovenija v svetu

Izseljensko društvo Slovenija v svetu letos praznuje dvajseto obletnico delovanja, pri društvu bodo jubilej obeležili s številnimi prireditvami.

Izseljensko društvo Slovenija v svetu letos praznuje dvajseto obletnico delovanja. Boštjan Kocmur je za Radio Vatikan predstavil namen društva, njihov jubilej in prireditve, s katerimi bodo obletnico praznovali.

Izseljensko društvo Slovenija v svetu – SVS je prostovoljno združenje Slovencev, ustanovljeno leta 1991 (registrirano leta 1992), na pobudo slovenskih izseljencev, ki so se ob osamosvojitvi preselili v Slovenijo, ter drugih Slovencev iz domovine in sveta. Poglavitna naloga društva je povezovanje Slovencev po svetu z matično domovino, njegovi člani pa si nenehno prizadevajo, da bi se Slovenci po svetu z veseljem zavedali svojih korenin, cenili svoj jezik, slovenske navade in običaje, ter da bi ponosno čutili svoje slovenstvo. Glavna skrb Izseljenskega društva Slovenija v svetu je bilo vedno preučevanje izseljenske problematike in reševanje vsestranskih potreb.

Izseljensko društvo Slovenija v svetu od svoje ustanovitve dalje pomaga pri vračanju slovenskih izseljencev v matično domovino, pri urejanju njihove dokumentacije in pri vključevanju v slovensko družbo. Kot pojasnjuje Boštjan Kocmur v pogovoru za Radio Vatikan, člani društva že vsa leta občutijo, da kjerkoli po svetu doni slovenska beseda in kjer utripa slovensko čuteče srce, tam je »naš dom brez mej«, kot je zapisano v himni društva. Letos praznujejo dvajseto obletnico z željo, da bi bili še naprej v oporo pri spodbujanju slovenske narodne istovetnosti med Slovenci, razseljenimi po svetu.

Celoletno praznovanje dvajsete obletnice se bo pričelo z dvema koncertoma: jutri, na praznik Sv. Rešnjega telesa, bo v Slovenski filharmoniji ob 20. uri zapel MPZ San Justo iz Argentine, na dan državnosti, 25. junija, pa bo v Zavodu sv. Stanislava ob 20. uri večer samospevov in poezije Srečanje dveh svetov, na katerem bodo sodelovali basbariton Marcos Fink ter baritonista Ivan Andres Arnšek in Lucas Somoza Osterc ob spremljavi ruske pianistke Jelene Boljubaš. Prepletala se bo poezija slovenskih izseljenskih pesnikov v izvedbi igralca in režiserja Toneta Kuntnerja in spremljavi violinistke Mojce Jerman.

Na nedeljo Slovencev po svetu, 1. julija, bo na Veliki planini praznovanje z 19. taborom Slovencev po svetu: sprejemu ob 10. uri bo ob 11. uri sledila sveta maša pri Mariji Snežni. Med kulturnim programom bodo med drugimi nastopili tudi slovenski dijaki iz Argentine in Kanade.

V mesecu juliju društvo gosti enainšestdeset mladih Slovencev, rojenih v Argentini in Kanadi, ki bodo obiskali deželo svojih prednikov in začutili slovenski utrip. Ker so mladi Slovenci tudi športniki, društvo 21. julija prireja drugo prvenstvo Slovencev po svetu v odbojki, kjer bo sodelovalo osem moštev iz izseljenstva, zamejstva in Slovenije.

Poletnemu praznovanju bodo sledili še jesenski programi.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh