Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dvajset let škofovstva kardinala Bertoneja

Objava: 02. 08. 2011 / 10:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dvajset let škofovstva kardinala Bertoneja

Vatikanski državni tajnik je jubilej obeležil s slovesno sveto mašo v baziliki v Vercelliju.

S slovesno sveto mašo v baziliki sv. Andreja v Vercelliju je vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone včeraj obeležil dvajseto obletnico svojega škofovskega posvečenja. 1. avgusta 1991 je profesor teologije iz reda salezijancev postal nadškof v tej piemontski škofiji na skrajnem severozahodu Italije.

V svojem nagovoru je kardinal povedal, da se Bogu zahvaljuje za uspeh in veselje, pa tudi za trpljenje, ki ga je doživel pri spremljanju vernikov v svojih letih nadškofovskega delovanja. Od leta 2006 je kardinal Bertone kot vodja vatikanskega državnega tajništva najožji sodelavec papeža Benedikta XVI. Že med leti 1995 in 2002 pa je bil dejaven kot tajnik Kongregacije za nauk vere, ki jo je tedaj vodil prefekt kardinal Joseph Ratzinger.

Kardinal Tarcisio Bertone se je rodil 2. decembra 1934 v kraju Romano Canavese v provinci Torino. Študiral je na salezijanski visoki šoli v Torinu in Rimu in doktoriral iz cerkvenega prava. Zatem je deloval kot profesor za cerkveno pravo na lateranski univerzi, pa tudi na salezijanski, katere rektor je kasneje postal.

Poleta leta 1991 ga je tedanji papež Janez Pavel II. imenoval za nadškofa v Vercelliju. Po letih tajnikovanja v rimski kuriji je bil Tarcisio Bertone leta 2002 imenovan za nadškofa v Genovi, leto kasneje je prejel kardinalski škrlat. Od leta 2007 je kardinal Bertone tudi kamerleng katoliške Cerkve.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh