Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dve leti zaporne kazni za ruske glasbenice

Objava: 20. 08. 2012 / 15:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dve leti zaporne kazni za ruske glasbenice

Sodnica jih je obsodila ‘zavestno načrtovanega javnega nespoštovanja cerkvenih predpisov in žaljenja verskih čustev’.

Razvpiti proces proti glasbeni skupini ‘Pussy Riot’, ki so ga zaznamovala globoka razhajanja v mnenju med vzhodom in zahodom, pa tudi med pravoslavjem in reformacijskimi Cerkvami, se je zaključil minuli petek z obsodbo vseh obtoženk. Pank glasbenice omenjene skupine so bile obtožene ‘neprimernega vedenja na temelju verskega sovraštva’, sodnica pa jih je obsodila na dve leti zaporne kazni. Izrek kazni so v živo prenašali po vsem svetu, na zahodu pa je celotno dogajanje poželo ostre kritike.

Vse tri obtoženke, Nadežda Tolokonikova, Maria Alehina in Jekaterina Samuzevič so sojenje sodnice Marije Syrove spremljale iz steklene ‘kletke’ v moskovski sodni dvorani, vklenjene v lisice. Državno tožilstvo je zahtevalo triletno zaporno kazen, sodnica je določila leto dni manj. V izrečeno kazen bo vštetega tudi pol leta preiskovalnega zapora.

Zaključek procesa je trajal več ur, glasbenice pa so bile na koncu obsojene zaradi ‘zavestno načrtovanega javnega nespoštovanja cerkvenih predpisov in žaljenja verskih čustev’. V času sojenja ‘niso pokazale nikakršnega obžalovanja’ in so se sklicevale na umetniško svobodo. Poznavalci menijo, da bodo zagovorniki deklet vložili pritožbo na izrečeno kazen.

Za osvoboditev glasbenic so si ves čas prizadevali številni politiki, znane osebnosti in cerkveni predstavniki iz tujine, v številnih mestih pa so minuli petek priredili protestne shode. Človekoljubna organizacija ‘Amnesty International’ je obtoženke označila za politične zapornice in opozorila na ‘vzorčni primer kršenja človekovih pravic’.

Ruski predsednik Putim in tiskovni predstavnik ruske pravoslavne Cerkve sta pred izrekom kazni nastopila proti ostri obsodbi glasbenic, Putin pa je ob tem izrazil upanje, ‘da so se mladenke iz tega česa naučile’. Nekateri cerkveni predstavniki so milejšo obliko kazni zagovarjali, ‘da se podobno dejanje ne bi kdaj ponovilo’.

Proti ostri obsodbi se je zavzel tudi moskovski patriarh Kiril I., ki je oblasti pozval, naj izberejo ‘milejšo obliko kazni znotraj zakonskih možnosti’. Sveti sinod ruske pravoslavne Cerkve je obenem pojasnil, da pravna obravnava omenjenega primera ni v pristojnosti cerkvenih oblasti. Sporni nastop ruskih glasbenic v osrednjem svetišču ruskega pravoslavja po njihovem mnenju predstavlja ‘velik greh’, saj so dekleta razžalila čustva številnih vernikov.

Ruska vlada pa zavrača posredno kritiko zahodnih držav v obsodbi članic skupine ‘Pussy Riot’. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva, Aleksander Lukaševič, je za ruske medije izjavil, da tudi v številnih zahodnih državah kaznujejo žaljenje verskih čustev.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/67D515025CE334B9C1257A46004AB59E?OpenDocument

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh