Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dve novi medicinsko nepojasljivi ozdravljenji v Lurdu

Objava: 12. 12. 2011 / 10:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dve novi medicinsko nepojasljivi ozdravljenji v Lurdu

Mednarodni zdravniški odbor skuša pojasniti nenadna in s francoskim romarskim krajem povezana ozdravljenja.

Mednarodni zdravniški odbor v romarskem središču Lurd na jugozahodu Francije je dve ozdravljenji iz preteklih let označil kot 'nepojasljivi'. Po izčrpnem preverjanju je odbor prišel do zaključka, da gre v obeh primerih za nenadni ozdravljenji, ki sta povezani z omenjenim francoskim romarskim krajem, so minuli teden sporočili pristojni z lurškega romarskega urada. Škof Jacques Perrier iz Tarbesa in Lurda bo ustrezno dokumentacijo posredoval tudi pristojnima škofoma, iz katerih izhajata ozdravljena bolnika, tam pa se bodo odločili, kakšno versko razlago naj prisodijo obema dogodkoma.

Po navedbah odbora gre v enem primeru za žensko, rojeno leta 1946, ki je od leta 1982 prestala številne operacije. Zdravniki so na različne načine zaman poskušali odpraviti vzroke za njen visok krvni tlak. Šele po romanju v Lurd leta 1989 je bolnica opazila nenadno izboljšanje in je vse od takrat brez kakršnih koli zdravstvenih težav. Zdravniški odbor je z veliko večino odločil, da gre v tem primeru za medicinsko nepojasljivo in s francoskim romarskim krajem povezano ozdravljenje.

V drugem primeru gre za leta 1934 rojeno redovnico, ki je od leta 1962 trpela hude bolečine in občasne ohromitve v levi nogi. Vsi medicinski posegi, vključno z operacijo hrbtenice, so bili brez uspeha. Leta 1965 se je redovnica na nosilih udeležila romanja v Lurd in tam doživela nenadno izboljšanje zdravstvenega stanja. Tudi v njenem primeru je zdravniški odbor po dodatnih preiskavah ozdravljenje označil kot nepojasljivo.

Od leta 2006 zdravniški odbor preiskuje poročila o ozdravljenjih na treh stopnjah. Na prvi stopnji v luči bolnikove anamneze ugotovijo, ali je prišlo do nepričakovanega ozdravljenja. Na drugi stopnji zdravniki pojasnijo, ali gre za potrjeno ozdravljenje. Na tretji stopnji pa ugotavljajo 'izredni značaj' ozdravljenja, kot se je zgodilo v zadnjih dveh primerih.

Leta 1858 se je takrat štirinajstletni pastirici Bernardki Soubiros v Lurdu prikazala Božja Mati Marija. Od tedaj so v tem romarskem kraju zabeležili že okoli trideset tisoč ozdravljenj, izmed katerih jih je šest tisoč že dokumentiranih. Dva tisoč jih velja za 'medicinsko nepojasljiva'. Sedeminšestdeset ozdravljenj je Cerkev označila za čudeže. Zadnje tovrstno priznanje je bilo izdano leta 2005. Zdravniška razsodba nepojasljivega ozdravljenja ne pomeni samodejnega priznanja čudeža s strani Cerkve.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh