Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Dvojni« Marijin praznik

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 20. 05. 2021 / 10:03
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2021 / 09:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Dvojni« Marijin praznik
Bazilika Marije Pomagaj na Brezjah. FOTO: Marjan Smerke.

»Dvojni« Marijin praznik

24. maja obhajamo praznik Marije, Matere Cerkve ter praznik Marije Pomagaj.

Bazilika Marije Pomagaj na Brezjah. FOTO: Marjan Smerke. 


Letošnjega 24. maja, na binkoštni ponedeljek, praznujemo kar »dvojni« Marijin praznik. Dan po binkoštih namreč obhajamo praznik Marije, Matere Cerkve, ki letos sovpada s praznikom Marije Pomagaj.

Binkoštni ponedeljek je ponekod dela prost dan, v slovenskem bogoslužnem koledarju pa je ta dan praznik od leta 1980.

Mati vseh kristjanov 

Marija je postala Mati prve krščanske skupnosti in s tem tudi Mati Cerkve, ki se je s prihodom Svetega Duha oblikovala prav na binkošti.

Papež Pavel VI. je Marijo ob sklepu zasedanja II. vatikanskega cerkvenega zbora razglasil za Mater Cerkve. Tako je Marija tudi »uradno« postala mati vseh kristjanov, tako laikov kot klerikov.

Pozneje se je češčenje Marije, Matere Cerkve razširilo tudi v bogoslužje, v lavretanske litanije pa je bil vstavljen vzklik »Mati Cerkve, prosi za nas«.

Marija – Pomočnica kristjanov

Dne 24. maja obhajamo tudi praznik Marije Pomočnice kristjanov oziroma praznik Marije Pomagaj. Na nastanek tega praznika sta vplivala dva pomembna zgodovinska dogodka.

V 16. stoletju, ko je vladal papež Pij V., so dežele okrog Sredozemskega morja ogrožali Turki. V bitki proti Turkom je bilo zbranih več kot 40.000 vojakov, ki so se izročili Marijinemu varstvu. Marija jih je uslišala in v bitki je bilo osvobojenih okrog 15.000 sužnjev.

V zahvalo za ta zgodovinski dogodek je papež Pij V. dal Božji materi Mariji naziv Pomočnica kristjanov, ki je od tedaj tudi sestavni del litanij Matere Božje.


Verniki se še danes radi zatekajo v Marijino varstvo. FOTO: Tatjana Splichal.

Na praznik Marije Pomočnice kristjanov se spominjamo tudi vrnitve papeža Pija VII. iz Napoleonovega ujetništva v Rim. Napoleon je namreč leta 1809 razglasil ukinitev papeške države, papeža pa je dal odpeljati v ujetništvo v Francijo.

V letih 1814/15 se je zgodil preobrat. Napoleon je bil premagan in poslan v izgnanstvo, papež Pij VII. pa se je 24. maja 1815 vrnil v Rim in izdal odlok, da se bo na ta dan obhajal praznik Marije Pomočnice kristjanov.

Verniki po vsem svetu se še danes radi zatekajo v Marijino varstvo. V Sloveniji je na ta dan še posebno slovesno na Brezjah ter v salezijanski župniji Marije Pomočnice na Rakovniku. Velik častilec Marije Pomagaj je bil namreč tudi sv. Janez Bosko, ustanovitelj salezijancev.


Besedilo v članku je delno povzeto po spletni strani Katoliške cerkve.

Preberite še: 
- »Z ljubeznijo spreminjaš svet v zlatnino«
- Srečanje z najlepšo žensko
- »Marija, dam ti svoje srce«
- »Marija je začetek našega veselja«


Kupi v trgovini

Novo
Stvari, ki bi jih želel vedeti pred poroko
Medosebni odnosi
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh