Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dvorišče za pogane tokrat v Tirani

Objava: 16. 11. 2011 / 08:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dvorišče za pogane tokrat v Tirani

Srečanja med verniki in neverniki po različnih evropskih mestih potekajo pod okriljem Papeškega sveta za kulturo.

Minuli ponedeljek se je v albanski prestolnici Tirani pričela nova etapa 'Dvorišča za pogane', pobude dialoga med verniki in neverniki, ki je svojo pot začela marca letos z dvodnevnim srečanjem v Parizu. Srečanja po različnih evropskih mestih potekajo pod okriljem Papeškega sveta za kulturo.

Kot poroča Radio Vatikan, je bil naslov tokratnega srečanja v Albaniji 'V kaj verjame, kdor ne verjame?'. Prvi del je potekal pri katedrali sv. Pavla in je bil posvečen mladim, ki so imeli tako priložnost za obširno debato o delu, duhovnosti in drugem. Šlo je za medgeneracijsko srečanje, ki so se ga udeležili tudi predstavniki civilnih oblasti in verski dostojanstveniki, tako katoličani, pravoslavni, muslimani in bektaši.

Srečanja se je udeležil tudi prefekt Papeškega sveta za kulturo, kardinal Gianfranco Ravasi. Na programu prvega dne je bilo poleg besede predvideno tudi umetniško izražanje in udeleženci so nekaj časa posvetili pesmi in plesu z duhovno in družbeno vsebino. Večer se je zaključil v tiranski stolnici, kjer so se vsi sodelujoči udeležili molitve, ki so jo pripravili Gibanje fokolarov, Skupnost sv. Egidija in taizéjska skupnost.

Naslednji dan se je program nadaljeval na univerzi, kjer so udeleženci razpravljali na temo 'Verniki in neverniki pred izzivi postmoderne družbe'. Razprava se je pričela z uvodnim predavanjem kardinala Ravasija, nato pa so se razpravljalci dotaknili predvsem prispevka duhovne razsežnosti pri ohranjanju albanske istovetnosti in verskega življenja v odsotnosti cerkvenih ustanov. Soočili so se tudi z etičnimi vprašanji gospodarstva in globalne krize, verske svobode v okoliščinah pluralistične družbe in totalitarizma.

Na programu srečanja 'Dvorišča za pogane' v Tirani je bil tudi pogovor s kardinalom Ravasijem v okviru televizijskega programa, namenjenega aktualnemu dogajanju v politiki in družbi, ter obiska delegacij pri albanskem predsedniku in prvem ministru.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh