Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

DZ znižuje stopnjo DDV na skoraj vse energente

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 22. 08. 2022 / 19:51
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2022 / 20:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
DZ znižuje stopnjo DDV na skoraj vse energente
FOTO: Pixabay

DZ znižuje stopnjo DDV na skoraj vse energente

Parlamentarni odbor za finance je na današnji izredni seji podprl predlog zakona, s katerim bi v času letošnje kurilne sezone znižali stopnjo DDV na elektriko, zemeljski plin, les za kurjavo in toploto za daljinsko ogrevanje z 22 odstotkov na 9,5 odstotka.

Za dokončno uveljavitev morajo zakon potrditi še poslanci na jutrišnji izredni seji DZ, kar pa bo bolj ali manj le formalnost, saj predlog podpirajo vse parlamentarne stranke.

Poslanci SDS so pred samo sejo sicer predlagali, da se stopnja DDV namesto na 9,5 zniža na 5 odstotkov, vendar predlog v koaliciji ni zbral dovolj podpore.

Medtem v koaliciji obljubljajo, da bodo do jutrišnje izredne seje DZ skupaj z vlado proučili, ali se da v zakon vnesti tudi znižanje DDV za kurilno olje in obveznost hkratne regulacije cen, za kar so se zavzeli v stranki Levica. Vendar pa je za takšno odločitev malo možnosti, saj bi bila takšna ureditev v nasprotju z evropsko zakonodajo.

Kot obljublja vlada, naj bi v prihodnjih dneh pripravila tudi ukrepe za regulacijo cen daljinskega ogrevanja in kurilnega olja.

Ukrepi regulacije cen bodo stopili v veljavo 1. septembra.

Nalaganje
Nazaj na vrh