Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Edini muzej v Evropi, v katerem lahko pojete, vriskate in plešete

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 23. 07. 2022 / 00:30
Oznake: Kultura, Občina
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2022 / 07:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Edini muzej v Evropi, v katerem lahko pojete, vriskate in plešete
Ples je sestavni del dogajanja v muzeju. FOTO: Arhiv Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka.

Edini muzej v Evropi, v katerem lahko pojete, vriskate in plešete

Se zaradi naslova članka sprašujete, kje leži ta muzej? Za doživetje tovrstne osebne izkušnje se vam ni treba peljati daleč. Gre za Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči, manjši dolenjski občini, ki leži tik ob avtocesti na poti iz Ljubljane proti Novemu mestu. Prav danes pred 90 leti se je v Jordankalu pri Mirni Peči rodil Lojze Slak.

Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka so v središču Mirne Peči odprli oktobra 2018. V muzeju je na 350 kvadratnih metrih postavljena stalna razstava o mirnopeškem rojaku, glasbeniku, virtuozu diatonične harmonike Lojzetu Slaku, medtem ko o življenju pesnika Toneta Pavčka zaenkrat priča manjša spominska zbirka v Pavčkovem domu v Šentjuriju na Dolenjskem. A že prihodnje leto bo tudi stalna razstava o njem našla svoje mesto v Mirni Peči.

Pavčkov dom v Šentjuriju na Dolenjskem. FOTO: Arhiv Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka.

Doslej več kot 35 tisoč obiskovalcev

V slabih štirih letih od odprtja so v muzeju našteli več kot 35.000 obiskovalcev, med katerimi prevladujejo starejši. »Obiskujejo nas člani različnih društev, od upokojenskih, gasilskih, kulturnih, turističnih, … Zadnje čase beležimo povečan obisk družin in šolskih skupin, ki so prej bolj obiskovale Pavčkov dom,« pripoveduje vodja muzeja Ljudmila Bajc in dodaja, da gostje prihajajo iz vseh koncev Slovenije, še najmanj iz okoliških krajev.

Zlata stena s priznanji Lojzetu Slaku in Ansamblu Lojzeta Slaka ter Slakove harmonike. FOTO: Arhiv Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka.

»Radi se pohvalimo, da je najstarejša obiskovalka muzeja štela kar 102 leti! Leta torej niso izgovor, da ne bi obiskovali kulturnih ustanov. Zagotovo smo tudi edini muzej v Evropi, v katerem se poje, vriska in celo zapleše,« navdušeno pove Bajčeva.

Muzej, s katerim v Mirni Peči ponosno obujajo spomin na njuna slavna rojaka. Pred njim je parkiran zelen audi, ki ga je nekoč vozil Lojze Slak. Danes bi Lojze Slak praznoval 90 let. FOTO: Arhiv Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka.

Med gosti tudi Američani in Mehičani

Pred izbruhom koronavirusa so muzej nekajkrat obiskali avstrijski in italijanski gostje ter učitelji iz evropskih držav. Posamezniki pa prihajajo iz vseh koncev sveta. V muzeju so bili veseli tudi celega avtobusa slovenskih izseljencev iz Amerike. »Obiskali so nas celo Mehičani, ki so nam povedali, da harmonike ne poznajo. Prav vsi pohvalijo muzej, da je lep, zanimiv in sodoben, prav tako so navdušeni nad našim gostoljubjem. Preseneča nas dejstvo, da še kako drži rek, da glasba povezuje, saj prav vsi tujci znajo zapeti slovensko pesem, ko jim damo besedilo v roke.«

Muzej je odprt vse dni v tednu, tudi med prazniki, in sicer med 10. in 16. uro. Zaprt je le ob ponedeljkih. Za večje skupine je potrebna rezervacija.

Harmonika šov

Na avdio-video točkah obiskovalci muzeja lahko prisluhnejo Slakovim uspešnicam in si ogledajo nastope glasbene skupine. Raziskovalcem Slakove zapuščine je v mediateki namenjen razširjen izbor gradiva s Slakovo pesmarico, časopisnimi članki in drugo zapuščino.

Poslušanje Slakovih skladb, kot so »V dolini tihi« ali »Po dekle«. FOTO: Arhiv Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka.

Posebnost razstave je rekonstrukcija odra, na katerem je na voljo harmonika, na katero lahko z glasbeno in video spremljavo ansambla Lojzeta Slaka posnamejo svojo najljubšo Slakovo skladbo.

»Gre za tako imenovani harmonika šov, ki omogoča edinstveno doživetje z diatonično harmoniko. Obiskovalec na svoj e-naslov prejme povezavo oziroma svoj videoposnetek. Dve novi diatonični harmoniki omogočata vsakomur, da se na njih preizkusi in skuša nanju zaigrati. Za skupine, ki imajo vodene oglede, pa jih tudi razdremo in jim pokažemo, kako so narejene. V roke dobijo tudi glasilke in iz njih skušajo izvabiti zvok,« pojasnjuje Bajčeva.

V delovanje muzeja vpeto tudi lokalno prebivalstvo

V muzeju so vseskozi močno povezani z lokalnim okoljem. Z njim sodelujejo vsa domača društva z različnimi predstavitvami in prireditvami, muzej pa na ta način postaja prostor različnih kulturnih vsebin in je ne nek način »ogledalo mirnopeške občine«.

Ogled razstave v Pavčkovem domu. FOTO: Arhiv Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka

Tudi razstava o Pavčku bo zelo sodobna

»Prihodnje leto bo ob 95-letnici rojstva Toneta Pavčka odprtje stalne razstave tudi tu v muzeju v Mirni Peči. Za to skrbi Občina Mirna Peč v sodelovanju z Dolenjskim muzejem. Razstava bo zelo sodobna in interaktivna,« obljublja vodja muzeja.

Kaj pa bo s Pavčkovim domom v Šentjuriju? »Manjša spominska zbirka, ki je tam, bo tam tudi ostala, v taki obliki kot je. Pesnikova hči Saša Pavček nam je nekoč dejala: »Šentjurij naj bo vaša Vrba, Mirna Peč pa Kranj.«




Kupi v trgovini

Visoka pesem
Sveto pismo
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh