Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lojze Slak: Moje plošče so moje knjige

Za vas piše:
K. H.
Objava: 05. 02. 2017 / 14:27
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lojze Slak: Moje plošče so moje knjige

Lojze Slak: Moje plošče so moje knjige

V Domu sv. Vida v Šentvidu nad Ljubljano razstava in gledališka predstava o velikanu narodno zabavne glasbe.

Danes dopoldne, v nedeljo, 5. februarja, so v Domu sv. Vida v Šentvidu nad Ljubljano odprli potujočo razstavo Moje plošče so moje knjige, ki prikazuje življenje in ustvarjanje velikana narodne zabavne glasbe Lojzeta Slaka (1932–2011). Razstava je del programa, ki ga v februarju v spomin Lojzetu Slaku pripravlja Društvo Blaž Potočnikova čitalnica v sodelovanju s šentviško župnijo. Že v sredo, na kulturni praznik, bodo igralci Teater šentviški premierno uprizorili gledališko glasbeno predstavo En godec nam gode – po istoimenski knjigi pisatelja Ivana Sivca je scenarij napisal Roman Končar, režiral pa Brane Kopač. V predstavi bo nastopilo 45 igralcev, po večini glasbenikov.


V nedeljskem dopoldnevu si je po maši razstavo ogledalo veliko Šentvidčanov.


Potujoča razstava Moje plošče so moje knjige bo v Domu sv. Vid v Šentvidu nad Ljubljano na ogled tudi na kulturni praznik.

Slakovo glasbeno pot bo uprizorilo 45 igralcev, povečini glasbenikov

Zgodba o Lojzetu Slaku se začne v njegovem ranem otroštvu, ko je mali Lojzek prvič plaho vzel v naročje stričevo harmoniko. Nadaljuje se z mladostnim zorenjem, v katerem je začel spoznavati širši svet in ljudi, ki so pomembno vplivali na njegovo nadaljnjo glasbeno pot: srečanje z legendarnim harmonikarjem Avgustom Stankom in s tedanjim glasbenim producentom na Radiu Ljubljana, Vilkom Ovsenikom. Igra prikaže, kako se je Lojze prvič srečal s Fanti s Praprotna in takoj začutil, da so to "pravi fanjte" za njegov ansambel. Posebno mesto je v zgodbi našla tragična izguba "pevca vseh pevcev" Jožeta Šifrarja … Zgodbo končajo s slavnostnim koncertom ob 30-letnici delovanja v Cankarjevem domu ter slavnostno razglasitvijo Lojzeta Slaka za kralja polk in valčkov. Igralci na odru bodo prepevali in muzicirali v živo.

»Namen uprizoritve glasbene poti Lojzeta Slaka je bil, da se poklonimo pokojnemu sokrajanu in velikanu slovenske glasbe, vrhunskemu virtuozu na diatonični harmoniki, ki je s svojim delom pustil neizbrisen pečat v slovenskem glasbenem prostoru," je še sporočil režiser.


Scenarij za gledališko igro je z navdušenjem podprla tudi družina Slak, je sporočil režiser Kopač (fotografiji sta z vaje, foto Tomaž Levstek).


Po premieri v sredo, 8. februarja (že razprodana) bosta v februarju še dve ponovitvi: 18. in 25., ter tri predstave v marcu: 4., 8. in 11. marca, vedno ob 19.30 v dvorani Ljudskega doma Šentvid nad Ljubljano (Prušnikova 99).

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh