Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Egipt: kristjani pričakujejo nov zakon

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 07. 2021 / 08:30
Oznake: Družba, Religija, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2021 / 08:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Egipt: kristjani pričakujejo nov zakon
Se bo položaj koptskih kristjanov v Egiptu izboljšal? FOTO: Vatican Media

Egipt: kristjani pričakujejo nov zakon

Nov zakon o osebnem statusu egiptovskih kristjanov, ki ga pričakujejo že desetletja, bi lahko kmalu postal stvarnost.

Kristjani v Egiptu se veselijo skorajšnjega sprejetja novega zakona o njihovem osebnem statusu, ki ga v državi pričakujejo že desetletja, poročanje vatikanske agencije Fides povzemajo pri spletnem portalu Vatican News. Kot poročajo, bi lahko egiptovski parlament v Kairu novi zakon sprejel že na naslednjem zasedanju. Informacije prihajajo iz krogov poslanca Monsefa Suleimana, ki je obenem tudi pravni svetovalec Koptske pravoslavne cerkve.

Koptski kristjani v Egiptu so uradno enakopravni z muslimani, v javnem življenju pa so v resnici precej zapostavljeni. Pripadniki krščanske vere so recimo zelo redko zastopani v vodilnih političnih krogih. Krščanski kopti, večinoma pravoslavni, predstavljajo manjšino okoli desetih odstotkov egiptovskega prebivalstva.

Civilno, družinsko in dedno pravo temeljijo na islamskem šeriatskem pravu in brez razlik veljajo za vse egiptovske državljane. Dejstvo, da morajo tudi nemuslimanski Egipčani upoštevati islamsko pravo, je deležno številnih kritik v tamkajšnji civilni družbi.

Kupi v trgovini

Idejni spopad
Filozofija in esejistika
1,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh