Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tavadros II. poudarja pripadnost med kopti in muslimani

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 10. 01. 2013 / 09:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tavadros II. poudarja pripadnost med kopti in muslimani

Predlog predstavnikov koptske diaspore o razdelitvi Egipta in ustanovitvi 'koptske enklave' koptski papež patriarh odločno zavrača.

Potem ko so predstavniki koptske diaspore predlagali razdelitev Egipta in ustanovitev 'koptske enklave', je koptski papež patriarh Tavadros II. ta predlog odločno zavrnil. Označil ga je kot 'prispevek k razpravi nerazsodnih ljudi', kot je v začetku tedna poročal Radio Vatikan.

V pogovoru za turško agencijo 'Anadolu', ki so ga povzeli tudi egiptovski mediji, je Tavadros II. ob obhajanju koptskih božičnih praznikov poudaril pripadnost med vsemi državljani Egipta: »Koptska Cerkev je sestavni del Egipta in se ne bo odcepila.« Patriarh je dodal, da trenutnega položaja v državi ne ocenjuje kot 'kriznega'. Razlike z verskim ozadjem so bile v preteklih desetletjih pogosto kamen spotike med tamkajšnjimi državljani.

Tavadros je poudaril, da tudi pridržkov koptov do nove ustave ne velja ocenjevati v luči 'sektaštva'. Gre le za izražen dvom, da nekateri členi ustave 'ne ustrezajo državljanskim principom'. Koptska, katoliška in evangelijska Cerkev so predsedniku Mursiju poslale seznam tistih členov, ki bi po njihovem mnenju lahko omejevali versko svobodo, ker niso dovolj natančno oblikovani ali pa jih bo treba še natančneje določiti s posameznimi zakoni.

Na sveti večer v vzhodnih Cerkvah, 6. januarja, so predstavniki nekaterih egiptovskih strank pred stolnico sv. Marka v Kairu, v kateri je patriarh obhajal slovesno božično bogoslužje, razprostrli plakate z božičnimi voščili. Prazničnega bogoslužja so se udeležili tudi nekateri predstavniki politične opozicije, med njimi nekdanji glavni tajnik Arabske lige, Amr Moussa. Predsednik Mursi je patriarhu izrekel božična voščila v telefonskem pogovoru, na bogoslužno slovesnost pa je poslal svojega zastopnika, vodjo predsedniškega urada Refaa El-Tahtawija.

Kot so domači opazovalci pojasnili za Radio Vatikan, so udeleženci bogoslužja upoštevali patriarhov poziv, naj ne ploskajo in ne komentirajo ob vstopu politikov v svetišče.

Med kopti pa je za zaskrbljenost poskrbela vest, da je egiptovska vojska domnevno preprečila bombni napad na krščansko cerkev v Rafahu na severu Sinajskega polotoka. Patrulja je minuli ponedeljek zgodaj zjutraj v bližini koptske cerkve odkrila dve vozili z eksplozivom, kot je poročal egiptovski spletni časnik 'Ahram Online' po navedbah tiskovnega predstavnika tamkajšnje vojske. Enemu izmed vozil je uspelo pobegniti, preiskava je še v teku.

Napadi na cerkve in vernike so bili v božičnem času pogosti že v obdobju Mubarakovega režima. Pred nekaj dnevi je Tavadros II. obhajal spominsko bogoslužje za štiriindvajset žrtev napada na cerkev v Aleksandriji pred dvema letoma.

Po tem napadu in 'arabski pomladi', ki je sledila, se je med egiptovskimi kristjani močno povečalo število izseljencev. Nova ustava koptom ni pomirila strahov, poleg tega pa so zaskrbljeni tudi zaradi bližajočih se parlamentarnih volitev, na katerih bi se lahko moč islamistov še povečala.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh