Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Egiptovski kopti žalujejo

Objava: 11. 10. 2011 / 07:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Egiptovski kopti žalujejo

Po navedbah medijev je v krvavih nemirih v Kairu življenje izgubilo petintrideset koptov, več kot tristo je bilo ranjenih, opazovalci pa ocenjujejo, da so bili to najhujši izgredi od padca Mubarakovega režima.

Po krvavih nemirih v Kairu so predstavniki koptskih kristjanov egiptovske varnostne sile obtožili za smrt več ducatov ljudi. Mediji na Bližnjem vzhodu so včeraj poročali o petintridesetih ubitih koptih in več kot tristo ranjenih. Število mrtvih bo lahko še naraslo, saj vseh trupel še niso identificirali. Kot poročanje egiptovske državne televizije povzema avstrijska katoliška agencija Kathpress, naj bi koptski protestniki usmrtili tri egiptovske vojake, dvajset pa naj bi bilo ranjenih. Števila ubitih koptov na državni televiziji niso omenjali.

Kot sta za agencijo Reuters povedala dva koptska udeleženca protestov, duhovnika Daoud in Talaat Youssef, je egiptovska vojska pričela z močnim strelskim rafalom, ko se je pred sedežem državne televizije zbrala povorka udeležencev protesta. Vojska se je nad protestnike spravila tudi z oklepnimi vozili, ki so povozila pet udeležencev.

Dogodki so se pričeli z mirnim zborovanjem več tisoč koptov. Pred stavbo državne televizije so želeli protestirati zaradi skupine islamskih skrajnežev, ki je pred približno desetimi dnevi delno uničila koptsko cerkev v provinsi Assuan. Kopti se zaradi trenutne vojaške vlade ne čutijo dovolj zaščiteni pred dejanji islamskih skrajnežev, in izražajo ostro kritiko glede vprašljive vloge državne televizije. Mirno zborovanje je žal izbruhnilo v neslutene razsežnosti.

Po ocenah opazovalcev so bili to najhujši izgredi v egiptovski prestolnici od padca režima predsednika Hosnija Mubaraka. Tudi zahodno usmerjeni arabski časnik 'Al-Hayat' je poročal, da so vojaška vozila preprosto povozila protestnike.

V poročanju medijev pa so sporna ugibanja, ali so bili oboroženi tudi koptski protestniki. Koptska duhovnika sta tovrstne domneve odločno zavrnila. Vojska je koptske protestnike pred stavbo državne televizije obkolila in nato nanje streljala, poudarjata duhovnika. Nato so prek nekaterih protestnikov zapeljala oklepna vozila.

Položaj v Egiptu je tudi tema evropskih zunanjih ministrov na njihovem srečanju v Luksemburgu. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je ostro obsodil nočne nemire v Kairu in poudaril, da se mora egiptovska vlada zavedati, kako pomembni sta verska pluralnost in strpnost. Vse pristojne službe v državi si morajo prizadevati, da bo izpovedovanje vere temeljito zaščiteno, meni Westerwelle. Nemški zunanji minister je še poudaril, da imajo tudi kristjani v Egiptu pravico do svobodnega in neoviranega izpovedovanja svoje vere.

Mnenje nemškega zunanjega ministra so svojimi izjavami podprli tudi visoka zunanja predstavnica Evropske zveze Catherine Ashton in številni drugi zunanji ministri držav članic Evropske zveze.

Včeraj pa so po navedbah avstrijske katoliške agencije Kathpress v Kairu že pričeli z žalnimi slovesnostmi v koptski pravoslavni stolnici sv. Marka. Po izjavah koptsko-katoliškega politologa in časnikarja Emila Amena naj bi bili med žrtvami v Kairu tudi pripadniki vojaških vrst in muslimanov, ki so solidarnostno protestirali s kopti. Amen je član skupine strankarskega ustanovitelja Amra Hamzawyja, ki je sicer musliman, vendar izredno solidaren s kopti. Parlamentarne volitve v Egiptu naj bi izvedli konec letošnjega novembra.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh