Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Eichmannov proces na portalu YouTube

Objava: 14. 04. 2011 / 07:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Eichmannov proces na portalu YouTube

Pred petdesetimi leti se je pričel proces proti razvpitemu vojnemu zločincu.

V spomin na začetek procesa proti Adolfu Eichmannu pred petdesetimi leti je jeruzalemski muzej o holokavstu Yad Vashem v sodelovanju z izraelskim državnim arhivom na spletnem portalu YouTube objavil video posnetek omenjenega procesa. Na posebnem YouTubovem kanalu si je moč ogledati več kot dvesto ur sodnega procesa proti zaradi vojnih zločinov obsojenemu razvpitemu nacistu. Kot pojasnjujejo v muzeju yad Vashem, dodatni video posnetki prikazujejo izjave prič.


Eichmannu je bila na konferenci v Wannseeju, mestnem predelu Berlina, leta 1942 zaupana naloga 'dokončne rešitve judovskega vprašanja'. Izza svoje pisarniške mize je razvpiti vojni zločinec organiziral celoten holokavst. Po končani vojni je 'poniknil' in naposled pobegnil v Argentino. Od tam ga je maja leta 1960 odpeljala izraelska tajna služba Mossad. Ključno vlogo pri iskanju in prijetju Adolfa Eichmanna je tedaj prevzel Simon Wiesenthal, ki je nato na Dunaju uredil tudi dokumentacijsko središče o vojnem zločincu.

Eichmann je bil v sodnem procesu, ki se je pričel 11. aprila 1961 na jeruzalemskem okrožnem sodišču, obsojen zločinov proti judovskemu narodu, zločinov proti človeštvu in vojnih zločinov. 11. decembra 1961 je bil obsojen na smrt, obešen je bil leta 1962.

Povezave: http://www.youtube.com/user/EichmannTrialEN

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh