Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Einspielerjeva nagrada 2021 arheologu Glaserju

Za vas piše:
M. M.
Objava: 12. 11. 2021 / 19:54
Oznake: Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2021 / 20:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Einspielerjeva nagrada 2021 arheologu Glaserju
NSKS in KKZ Einspielerjevo nagrado podeljujeta ljudem, ki se odlikujejo po prizadevanjih za uveljavitev slovenske narodnostne skupnosti v avstrijski in mednarodni družbi. FOTO: FB Narodni svet koroških Slovencev

Einspielerjeva nagrada 2021 arheologu Glaserju

V Tischlerjevi dvorani Mohorjeve v Celovcu so podelili letošnjo Einspielerjevo nagrado, ki jo je prejel avstrijski arheolog in univerzitetni profesor Franz Glaser. Nagrado podeljujeta Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ).

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) sta arheologu dr. Franzu Glaserju podelila Einspielerjevo nagrado za njegova prizadevanja pri raziskovanju zgodnje slovanske zgodovine na Koroškem ter za njegov spoštljiv in prijateljski odnos do slovenske narodne skupnosti na Koroškem, poroča spletni portal voksgruppen.orf.at.

Vodil številna izkopavanja

Glaser je sicer od leta 1977 kustos v Koroškem deželnem muzeju v Celovcu. Na avstrijskem Koroškem je vodil številna izkopavanja in napisal o tem številne prispevke. Pod njegovim vodstvom so na gori svete Heme odkrili ostanke zgodnjekrščanskega romarskega svetišča, po njegovi zaslugi pa je Globasnica dobila tudi arheološki romarski muzej.

Nagrada poimenovana po »očetu koroških Slovencev«

Nagrada je poimenovana po slovenskem duhovniku, politiku, publicistu in, kot pravijo v Krščanski kulturni zvezi, »očetu koroških Slovencev« profesorju Andreju Einspielerju. Kot duhovnik je deloval v različnih krajih na Koroškem, od 1846 naprej v Celovcu, bil je katehet in profesor slovenščine na realki (do 1882). V letu 1848 je soustanovil (politično) Slovensko društvo v Celovcu, po letu 1848 pa je bil eden najvidnejših političnih publicistov na Koroškem.

Einspieler se je zavzemal za enakopravnost slovenskega jezika in Slovencev, sožitje obeh narodov na avstrijskem Koroškem, splošno volilno pravico in politično svobodo.

Kupi v trgovini

Po koroških poteh (nova izdaja)
Turistika
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh