Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Einspielerjeva nagrada Petru Handkeju

Objava: 08. 11. 2013 / 13:24
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Einspielerjeva nagrada Petru Handkeju

Einspielerjeva nagrada Petru Handkeju

Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev sta Handkeja počastila za njegovo zavzemanje za slovensko literaturo na Koroškem.

Krščanska kulturna zveza (KKZ) in Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) sta tudi letos podelila Einspielerjevo nagrado. Kot za Radio Ognjišče piše Matjaž Merljak, sta tokrat počastila pisatelja Petra Handkeja za njegovo zavzemanje za slovensko literaturo na Koroškem ter za njegov prijateljski angažma za pravice slovenske narodne skupnosti na Koroškem. Pred slovesno podelitvijo so odkrili spominsko ploščo Andreju Einspielerju.

Handke je v nemščino prevedel številne knjige koroških avtorjev (Januša, Lipuša ...) in opozarjal na pomen spominske literature ter pozival ljudi, naj to tudi berejo. Prejemnik nagrade se včerajšnje slovesnosti v Tischlerjevi dvorani celovške Mohorjeve ni udeležil.

KKZ in NSKS Einspielerjevo nagrado podeljujeta od leta 1988 naprej osebnostim iz večinskega naroda, da jih počastita za njihove prizadevanja in zasluge tako za slovensko narodno skupnost na Koroškem kakor tudi za vsestransko sodelovanje med Koroško in Slovenijo.

Kot piše na spletni strani slovenskega uredništva ORF, predsedniku Narodnega sveta koroških Slovencev Valentinu Inzku v pozdravnem govoru ni povsem uspelo prikriti razočaranja, da se Peter Handke slavnostne podelitve v Celovcu ni udeležil osebno. Nagrado (relief Andreja Einspielerja in listino) sta mu zastopnika Narodnega sveta in Krščanske kulturne zveze - Valentin Inzko in Janko Zerzer - predala v manjšem krogu v občini Grebinj, kamere in mikrofoni pa ob tej priložnosti niso bili dobrodošli.

Še bolj kot v preteklih letih je bila tokrat pozornost na slovesni podelitvi nagrade in pred njo namenjena tudi imenodajalcu priznanja – duhovniku Andreju Einspielerju, saj letos mineva dvesto let od njegovega rojstva. Ob 17. uri so na pokopališču v Šentrupertu položili venec, zatem pa so na poslopju Zveze Bank v Celovcu, kjer je Einspieler nekdaj živel in deloval, odkrili spominsko ploščo.

Predsednik Narodnega sveta Valentin Inzko je ob tej priložnosti spregovoril o širokem delovanju duhovnika, s katerim je med drugim pripomogel tudi k izboljšanju stanja slovenskega prebivalstva na Koroškem v takratnem času.

Vir: Radio Ognjišče / M. M. Š.

Foto: Radio Ognjišče

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh