Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekološko spreobrnjenje se ne napihuje

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 31. 08. 2022 / 09:35
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2022 / 10:52
Ekološko spreobrnjenje se ne napihuje
Jurij Dobravec. FOTO: Osebni arhiv

Ekološko spreobrnjenje se ne napihuje

Jurij Dobravec – biolog, naravovarstvenik, dolgoletni vodja znanstveno raziskovalne službe Triglavskega narodnega parka: »Laudato si' izhaja iz sočutenja z vsem, kar je Bog ustvaril.«

Zdi se, da je vprašanje varstva okolja že pred časom prešlo na področje, ki ga pokriva politična levica. Le še redko se vprašamo, kaj lahko k temu prispeva vera in papežev poziv k ekološkemu spreobrnjenju.

Varstvo okolja in ohranjanje narave v osnovi ne moreta biti politični vsebini, ker ne zadevata notranjih družbenih dogajanj. V naravi veljajo naravni zakoni in ker/če tem zakonom ne prisluhnemo, postanejo vsakršne sodobne »politike« vsaj na dolgi rok neuspešne.

To, kar papež imenuje ekološko spreobrnjenje, pa ni politika, ni birokracija in ni tehnikalija. Je enako kot vsa spreobrnjenja: notranja sprememba, ki se zgodi ob dojemanju medsebojnosti vsega, kar ekologija obravnava, torej vseh bitij in vsega okolja, v katerem vsi skupaj živimo. Ob spreobrnjenju začnem pri sebi, nič ne razglašam, nič se ne hvalim, nič ne politiziram. Ekološko spreobrnjenje se ne napihuje ... ne gradi cerkve, ampak skupaj z vsem stvarstvom Cerkev.

Papež naj bi ob neki...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh