Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kmetje ste bili, ste in boste tudi v prihodnje eden glavnih stebrov slovenstva«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 20. 08. 2022 / 16:37
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.08.2022 / 16:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Kmetje ste bili, ste in boste tudi v prihodnje eden glavnih stebrov slovenstva«
Predsednik Pahor na ogledu sejma v spremstvu ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko in predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca. FOTO: Twitter Borut Pahor

»Kmetje ste bili, ste in boste tudi v prihodnje eden glavnih stebrov slovenstva«

V Gornji Radgoni so danes odprli jubilejni 60. kmetijsko-živilski sejem Agra. Slavnostni govornik, predsednik države, je ob odprtju dejal: »Ob trenutno občutljivih temah, ki so povezane s kmetijstvom, to je varovanje okolja, raba gnojil in sredstev za varstvo rastlin, vplivi živinoreje na okolje, naj poudarim, in verjamem, da tako pri stroki kot pri kmetih še nekaj velja fraza, ki je sicer marsikje zlorabljena. To je zdrava kmečka pamet.«

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je povedal, da Agra že 60 let prinaša nova znanja in izkušnje ter daje zagotovila in motivacijo za preživetje slovenskega kmetijstva in agroživilstva, predsednik države Borut Pahor pa je izpostavil, da so kmetje bili, so in bodo »tudi v prihodnje eden glavnih stebrov slovenstva«. Letošnja država partnerka sejma, ki ga je možno obiskati do četrtka, je Japonska.

Razstavljalci iz 31 držav

Po mnenju predsednika Pahorja sejem spodbuja odličnost, povezovanje in mednarodno sodelovanje v kmetijstvu in živilstvu ter razvoj slovenskega podeželja. Letos se sicer na njem predstavlja 1750 razstavljalcev iz 31 držav. Na letošnjem sejmu dajejo posebno pozornost predstavitvi poklica kmeta, saj je delež mladih, ki se odločajo za kmetijstvo, majhen, prav tako je v ospredju projekt Eko je idealno.

Agra ni le sejem in promocija kmetijstva

Predsednik Borut Pahor je v govoru med drugim dejal, da pri AGRI ne gre le za promocijo slovenskega kmetijstva, agroživilstva in podeželja. »Za vlogo sejma je še pomembnejše, da spodbuja sodelovanje na stičišču štirih držav, jezikov in kultur, med ljudmi, ki v tej in širši regiji sodelujejo na različnih ravneh./ …/ Vsem, ki ste 60 let pripomogli k slavi in dosežkom sejma, se v imenu države in vseh naših ljudi iskreno zahvaljujem.«

 Predsednik Pahor je Pomurskemu sejmu vročil zahvalo predsednika za 60 let uspešnega prirejanja mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Pričakovanja premalo ambiciozna

Pahor je spomnil, da smo od začetka agresije na Ukrajino priča skokovitemu dvigu cen hrane, gnojil in energije, z zelo zaskrbljujočimi posledicami na svetovno varnost preskrbe s hrano in prehrano, ki se je pred tem že poslabšala zaradi drugih konfliktov, gospodarske nestabilnosti, podnebnih sprememb in pandemije covida-19.

Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič in predsednik države. FOTO: FB KGZ Slovenije

»Zato dodatno težo dobivajo ukrepi za oskrbo s surovinami, lokalna proizvodnja, pospešeno prilagajanje klimatskim spremembam in varčevanje ter racionalno obnašanje na vseh področjih.« Dejal je, da so ukrepi, ki se morajo izvajati, v naši skupni domeni. »Pričakovanja, da bodo dogovori in rešitve na ravni EU ali naše države dovolj, so premalo ambiciozna,« meni Pahor.

FOTO: FB KGZ Slovenije

Ministrica: Prilagajanje podnebnim spremembam, preventivni ukrepi in sodelovanje med resorji

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je poudarila, da nas današnje razmere postavljajo nove ovire in izzive, za temeljito obvladovanje tveganj v kmetijstvu pa bo ključno prilagajanje podnebnim spremembam, izvajanje preventivnih ukrepov in ustrezno sodelovanje med resorji. Prizadevanja ministrstva so zato usmerjena v zeleno, socialno vzdržno, vključujočo ter digitalno preobrazbo.

Japonci v EU letno izvozijo za 450 milijonov evrov hrane

Svetovalec ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo Japonske Yoshitsugu Minagawa je v nagovoru poudaril, da so odnosi med državama odlični, Japonci pa ponosni, ker sodelujejo na sejmu, saj v EU letno izvozijo za 450 milijonov evrov, kar je pet odstotkov celotnega izvoza hrane, poroča STA. Na sejmu se predstavlja 12 japonskih podjetij z visokokakovostnimi živili, stroji in tehnologijami.

Nalaganje
Nazaj na vrh