Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Huda eksplozija v kemični tovarni Melamin v Kočevju [VIDEO]

Za vas pišejo:
Spletno uredništvo, M.M.Š.
Objava: 12. 05. 2022 / 09:10
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2022 / 20:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Huda eksplozija v kemični tovarni Melamin v Kočevju [VIDEO]
Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je poškodovanih okoli dvajset oseb. FOTO: Občina Kočevje/Mitja Ofak

Huda eksplozija v kemični tovarni Melamin v Kočevju [VIDEO]

V kemični tovarni Melamin Kočevje v neposredni bližini mestnega središča je približno ob 8.30 prišlo do eksplozije in požara. Eksplodiralo je na pritekališču, kamor so dostavili cisterne surovine, šlo je za snov epiklorhidrin.

Na popoldanski novinarski konferenci (video spodaj) je bilo potrjeno, da je pet oseb, ki so jih pogrešali takoj po nesreči (en zaposleni v podjetju Melamin in štirje zunanji izvajalci) najverjetneje umrlo, saj je bila eksplozija tako huda, da možnosti za preživetje ni bilo. 

Poškodovanih je bilo tudi več drugih oseb. Nekaj so jih oskrbeli v zdravstvenem domu v Kočevju, dva huje poškodovana pa so prepeljali UKC Ljubljana. 

Po besedah Štefaniča vzroke eksplozije še raziskujejo, najverjetneje pa je pri prečrpavanju surovine v skladiščni prostor prišlo do človeške napake zaposlenega – zamenjave dveh surovin.



Okoli 15.30 je kočevski župan Vladimir Prebilič po požaru v Melaminu, ki ga je označil kot največjo dosedanjo tragedijo v Kočevju, pozval k nadaljevanju običajnega življenja, kolikor je to le mogoče. Prebilič je poudaril, da je Melamin največji delodajalec v regiji, ki zaposluje več kot 200 ljudi in ustvarja največjo dodano vrednost. Zato upa, da jim bo skupaj z državo uspelo sanirati stanje in da bo podjetje lahko normalno delovalo naprej. Napovedal je povrnitev škode prebivalcem, ki je nastala na širšem območju ob podjetju, kar je potrdil tudi direktor Melamina Srečko Štefanič.

Izjava za medije ob 13.30: Poškodovanih je šest oseb, od tega štiri lažje in dva težje, je dejal direktor Melamina Srečko Štefanič. Eno osebo so v Ljubljano odpeljali s helikopterjem, drugo pa z reševalnim vozilom. »Meritve v okolju izvajajo certificirane zunanje inštitucije. V ospredju meritev so tla in zrak na lokaciji Melamina. Poleg tega ni večjih onesnaženj. Imamo pa že analizo voda, ki jo je izvedel ARSO. V nesreči ni prišlo do nobenih vplivov na vodo.« 

Župan Prebilič: Jutri je v Kočevju normalen dan

Kočevski župan Vladimir Prebilič je v izjavi za medije podčrtal tri stvari: »Jutri je v Kočevju normalen dan, ljudje in otroci se bodo vrnili na delovna mesta in v šolske klopi. Ob tem bi se zahvalil vsem službam, ki so sodelovale pri reševanju, da je bila zadeva hitro pod nadzorom. Najbolj pomembno pa je, da smo v lokalnem okolju stopili skupaj. Ljudje so pretreseni, a nismo ostali sami. Tudi državne službe so se zelo hitro odzvale.«

Današnja nesreča je povzročila škodo na nekaterih stavbah in hišah. Župan Prebilič je poudaril, da bo hitro stekel popis škode, ki jo bodo obravnavali.

Izjava UKC LJ (14.00): Dva poškodovana z obsežnimi opeklinami

Anesteziologinja Martina Gibina iz UKC Ljubljana je povedala, da so bili o nesreči obveščeni ob 8.50. Sprva so dobili informacijo, da je na terenu 20 poškodovanih, od tega nekaj s hudimi opeklinami. »Organizirali smo urgentno oskrbo za veliko poškodovancev naenkrat. Sprva smo razglasili zeleni alarm, nato rumenega. V 20 minutah smo imeli pripravljenih deset prostorov s kompletno oskrbo in osebjem za oskrbo hudo poškodovanih.«

Ob 10.20 so sprejeli v oskrbo hudo poškodovana, pozneje pa so dobili informacijo s terena, da ni več poškodovanih oseb, zato so znižali stopnjo alarma na normalno delovanje kliničnega centra.

Vodja Urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana Uroš Tominc je dodal: »Oba poškodovanca sta še v obravnavi, zato težko govorimo, za kakšne poškodbe gre. Oba sta življenjsko ogrožena. V ospredju so obsežne opekline celotnega telesa. Gre za moška, obravnavajo pa ju kirurgi za plastično kirurgijo in opekline.«


Ob 9.30

Glavna cesta skozi Kočevje je zaprta, prevozna pa je cesta skozi mestno jedro. Z Občine Kočevje prebivalcem mesta svetujejo, naj se umaknejo v stanovanja, zaprejo okna ter počakajo na nadaljnja navodila in informacije. V primeru gibanja v okolici tovarne je priporočljiva zaščitna maska.  



Eksplozija je povzročila gmotno škodo na okoliških stanovanjskih objektih. FOTO: Robert Latin/FB

Ob 9.30

Po podatkih Melamina je najverjetneje prišlo do eksplozije ob dobavi surovine v samo podjetje. Uradne informacije policije sledijo. Območje preletava helikopter. Iz UKC Ljubljana so na Twitterju sporočili: »Sprejemamo ponesrečence eksplozije v Kočevju, do zdaj so dva pripeljali z helikopterjem, ostale z rešilnim vozilom. Delo smo prilagodili delu v množičnih nesrečah. Za zdaj je znano, da naj bi pomoč potrebovalo 20 oseb, med njimi so tudi huje poškodovani.«

FOTO: Robert Latin/FB

V kočevskem domu starejših ni poškodovanih

Poškodbe so se pojavile tudi na stavbi zdravstvenega doma in doma starejših, je na twitterju zapisal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. »Smo v stiku z vodstvom in nudimo vso podporo. Poškodovanih ni. Stanovalci so pretreseni.« V ekipi zaposlenih so tudi prostovoljni gasilci, ki so sprožili vse potrebne ukrepe.

»Skrbno spremljamo dogajanje, prebivalce pa pozivamo, da upoštevajo navodila pristojnih služb in jim omogočijo nemoteno delo. Vsem prisotnim na terenu se zahvaljujemo za požrtvovalnost in jim v teh težkih trenutkih želimo vse dobro,« je še zapisal.

Navodila vodstva podjetja

Ob nesreči v vodstvu podjetja opozarjajo, naj nepooblaščene osebe ne prihajajo v bližino tovarne, okoliški prebivalci naj ne odpirajo oken in naj, če je le možno, ostanejo znotraj objektov. V primeru zdravstvenih težav povezanih z draženjem dihal, naj poiščejo zdravniško pomoč, saj zaradi sproščanja plinov lahko pride pri bolnih ali občutljivih ljudeh do poslabšanja zdravstvenega stanja.

»Vse prebivalce naprošamo, da se izogibajo cest v bližini tovarne, da bo omogočen dostop intervencijskim vozilom. Morebitne osebe, ki bi v primeru večje nesreče ostale ujete v avtomobilih na bližnjih cestah, naprošajo, da avtomobile umaknejo na rob ceste, potem pa se umaknejo na varno razdaljo.«


Nalaganje
Nazaj na vrh