Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekumenski svet Cerkva kritično glede pakistanskega zakona o bogoskrunstvu

Objava: 20. 09. 2012 / 07:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ekumenski svet Cerkva kritično glede pakistanskega zakona o bogoskrunstvu

Pakistan naj bi ponovno upošteval temeljna načela strpnosti, ki jih je uvedel državni ustanovitelj Mohamed Ali Džinah.

Ekumenski svet Cerkva je mednarodno skupnost pozval, naj se ‘nujno posveti’ zlorabam zakona o bogoskrunstvu v Pakistanu. Omenjeni zakon v deželi zlorabljajo za napade na kristjane in druge verske manjšine, je minuli ponedeljek v Ženevi pojasnil glavni tajnik Ekumenskega sveta Cerkva, Olav Fykse Tveit.

Predstavniki sveta so v začetku tedna na to temo razpravljali z izvedenci, njihovo srečanje pa je potekalo vzporedno z zasedanjem 21. seje sveta za človekove pravice pri Združenih narodih, ki v Ženevi poteka do konca tega meseca.

Poslanka v pakistanskem parlamentu Asiya Nasir je v Ženevi dejala, da bi v Pakistanu morali znova upoštevati temeljna načela strpnosti, ki jih je uvedel državni ustanovitelj Mohamed Ali Džinah. Džinah je zagovarjal enake pravice za vse ljudi, ne glede na njihovo veroizpoved. V tamkajšnjem parlamentu so številni politiki izrazili zaskrbljenost glede položaja kristjanov in drugih verskih manjšin v deželi. Nasirjeva je edina kristjanka in obenem poslanka konzervativne islamske stranke Jamiat Ulema-e-Islam v pakistanskem parlamentu.

Mohamed Tahseen, ustanovitelj in direktor razvojno politične mreže ‘South Asia Partnership’ je zlorabo zakona o bogoskrunstvu označil za nasprotovanje viziji Pakistana kot sodobne in demokratične države. Mednarodna skupnost bi morala podpirati demokratične vrednote v Pakistanu.

Povod za srečanje predstavnikov Ekumenskega sveta Cerkva je bila aretacija krščanske deklice v Pakistanu, ki naj bi zažgala nekaj strani iz Korana. Deklico, ki po ocenah zdravnikov ni starejša od štirinajst let in je zaostala v duševnem razvoju, so po treh tednih v preiskovalnem zaporu spustili na prostost, namesto nje pa so aretirali imama v njenem domačem kraju, ki je obtožen, da je poškodovane strani Korana sam podtaknil v dekličino torbo.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh