Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekumenski svet Cerkva obsoja nasilje v Darfurju

Objava: 03. 09. 2009 / 09:42
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ekumenski svet Cerkva obsoja nasilje v Darfurju

Opomin vladi v Kartumu, naj upošteva vse do sedaj podpisane mirovne sporazume

Osrednji odbor Ekumenskega sveta Cerkva je ponovno pozval k miru v sudanski provinci Darfur. Vse od začetka leta 2003, pišejo v pozivu, je ‘spor v Darfurju izzval nedoumljivi val nasilja, ki je pripeljal v smrt na stotisoče civilistov in povzročil resno humanitarno krizo’.

Tako osrednji kot tudi izvršilni odbor Ekumenskega sveta Cerkva sta v preteklosti že večkrat izrazila svoje stališče na temo Sudana in konflikta v Darfurju. Septembra 2006 je osrednji odbor naročil preiskavo, da bi ugotovili, ali pri opisu krize v Darfurju v skladu z veljavnimi mednarodnimi konvencijami upravičeno uporabljajo izraz ‘genocid’. Preiskava trenutno stoji, darfurski konflikt pa še vedno predstavlja ‘moralni izziv za mednarodno skupnost’.

V najnovejši izjavi Ekumenski svet Cerkva ‘obsoja obsežna grozodejstva, ki jih izvajajo nad nedolžnimi civilisti v Darfurju’, zato nujno pozivajo sudansko vlado, naj ‘prevzame popolno odgovornost za zaščito vseh državljanov, ne glede na to, iz katerega etničnega, verskega ali političnega okolja izhajajo’. Vlada mora dopustiti tudi humanitarno pomoč za vse prizadete in trpeče v Darfurju.

Ekumenski svet Cerkva poziva tudi vlado v Kartumu, naj upošteva vse do sedaj podpisane mirovne sporazume, še posebej ‘obširni mirovni sporazum, ki ga je podpisala leta 2005 s Sudansko ljudsko osvobodilno fronto na jugu države’. Afriške države in mednarodna skupnost pa morajo mirovni proces podpirati ‘s konstruktivnimi pogovori z vsemi v konflikt vpletenimi stranmi’.

Cerkve v Sudanu igrajo pri zahtevi za medverski dialog in pri zavzemanju za mir, pravičnost, spravo in spoštovanje človekovega dostojanstva osrednjo vlogo.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh