Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekumensko bogoslužje pri evangeličanih

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 21. 01. 2019 / 08:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2019 / 10:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ekumensko bogoslužje pri evangeličanih

Ekumensko bogoslužje pri evangeličanih

V nedeljo, 20. januarja, je bilo v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani ekumensko bogoslužje.

Bogdan Dolenc in Geza Filo med mašo.

V nedeljo, 20. januarja, je bilo v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani ekumensko bogoslužje, ki je potekalo v okviru letošnjega tedna za edinost kristjanov.

Poleg gostitelja evangeličanskega škofa Geze Fila so se ekumenskega bogoslužja udeležili nadškof metropolit Stanislav Zore, predstavnik Srbske pravoslavne cerkve Borislav Livopoljac, tajnik Slovenskega ekumenskega sveta Bogdan Dolenc, najstarejši ekumenski duhovnik Anton Rojc, predstavnik gibanja fokolarov Silvester Gaberšček, tajnik Svetopisemske družbe Slovenije Matjaž Črnivec in predsednica Slovenskega komiteja Svetovnega molitvenega dne Tanja Povšnar Vrečar.

Da bi vsi kristjani ponovno bili ena družina

Evangeličanski škof Geza Filo je spomnil, da smo poklicani k molitvi, da bi vsi kristjani ponovno bili ena sama družina v skladu z božjo voljo, ki želi, da bi vsi bili eno.

Dejal je, da je namen letošnjega tedna molitve za edinost kristjanov pomagati zoreti skupnemu in složnemu pričevanju pri uveljavljanju resnične pravičnosti ter podpiranju najšibkejših, preko konkretnih, ustreznih in učinkovitih odgovorov.


Pridigo je imel ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

»Letos je posebna priložnost, da proslavimo napredek v odnosih med krščanskimi Cerkvami.

Obeležujemo 20. obletnico podpisa skupne izjave o opravičenju, ki je ključni dokument ekumenskega zbliževanja. Izjavo, ki so jo prvotno podpisale Svetovna luteranska zveza in Rimskokatoliška cerkev ob dnevu reformacije leta 1999 v Augsburgu, zdaj podpirajo tri druge svetovne krščanske skupnosti: metodistična, anglikanska in reformirana.«

Da ne bi bili vsaksebi

Pridigo je imel ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je dejal, da zgodovina odnosov med krščanskimi Cerkvami uči, da smo vedno, kadar smo nehali biti zazrti v Kristusa in smo v ospredje postavili druge zadeve, čeprav lahko tudi zelo pomembne, začeli iti vsaksebi.

»Ne teologija, ne liturgija, ne doktrina, ne jezik ne bodo ohranili in tudi ne obnovili naše edinosti. Vsemu temu lahko primešamo toliko človeškega, da nas bo ločevalo med seboj. Vse to lahko postane sredstvo naše identifikacije, iz katere lahko druge začnemo gledati kot nekoga, ki nas ogroža in nam jemlje to, kar smo, našo temeljno podobo.


Škofa Zore in Filo z gosti ekumenskega bogoslužja.

Poistovetimo se s predpisi, z običaji, z obredjem. Kdor misli ali ravna drugače, ga doživljamo kot napadalca na mojo identiteto. V ospredje začne stopati jaz, ego. V tistem trenutku nismo daleč od izvirnega greha v raju, ki je prvič in to zelo učinkovito naravnal človeka drugega proti drugemu.

Modra misel pravi, da na svetu ni nepremagljivih problemov, da ni nerazrešljivih težav. Na svetu so samo nepremagljivi jazi, egoti, in iz teh egov nastajajo razdori med posamezniki, družinami, pokrajinami, narodi in verstvi.

Zato je tako pomembno, da se v tednu molitve za edinost kristjanov obrnemu h Kristusu. V njem ni bilo nobene egoistične drže, nepremagljivega ega.«

Fotografije: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh