Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekumensko bogoslužje za edinost kristjanov

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 20. 01. 2020 / 12:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.01.2020 / 08:49
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ekumensko bogoslužje za edinost kristjanov

V nedeljo, 19. januarja 2020, je bilo v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani ekumensko bogoslužje.

V nedeljo, 19. januarja 2020, je bilo v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani ekumensko bogoslužje v okviru letošnjega tedna molitve za edinost kristjanov.


Bogoslužje sta vodila predstavnika različnih krščanskih Cerkva: nekdanji evangeličanski škof Geza Filo in tajnik Ekumenskega sveta Bogdan Dolenc.

Ekumensko bogoslužje v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani sta vodila predstavnika različnih krščanskih Cerkva: nekdanji evangeličanski škof Geza Filo in tajnik Ekumenskega sveta Bogdan Dolenc.

Gostitelj, nekdanji evangeličanski škof Geza Filo, je dejal, da s spoštovanjem in ljubeznijo gledajo na vernike različnih krščanskih cerkva in skupnosti, saj smo vsi kristjani, po krstu deležni dostojanstva ter se imenujemo bratje in sestre v Kristusu. Poudaril je, da je gostoljubnost nujno potrebna vrednota, ko gre za iskanje krščanske edinosti, kliče nas medsebojni naklonjenosti in velikodušnosti

Kristjani različnih veroizpovedi smo povabljeni k medsebojnemu zaupanju

Pridigo je imel ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je spomnil, da smo kristjani različnih veroizpovedi povabljeni k medsebojnemu zaupanju. »Za mnoga področja nismo strokovnjaki. Danes pa je strokovnost tisto, kar šteje.


Pridigo je imel ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Neprestano beremo ali poslušamo o znanosti, ki je skoraj vsemogočna in bo rešila vse probleme sveta in človeka. Vse, kar ni znanstveno v današnjem pomenu besede, je predmet posmeha in omalovaževanja. Seveda ne od resničnih znanstvenikov, ampak od vernikov v znanost. Vedno bolj pa vidimo, da znanost nima odgovorov. Sposobna je sicer čudovitih ugotovitev, neverjetnih dosežkov, ne daje pa odgovorov na etična in moralna vprašanja, ki zadevajo človeka, njegovo dostojanstvo in dostikrat tudi njegovo prihodnost, kakor tudi prihodnost sveta kot takega.«

Bodimo vedno bolj skupaj

Nadškof Stanislav Zore je dejal, da nas ekumensko prizadevanje in molitvena osmina za edinost kristjanov vabita, da se zavemo usodne povezanosti na eni sami ladji. »Res je, da se naše Cerkve različno imenujejo. Res je, da nas je zgodovina zaznamovala. Res je, da smo se dolga leta gledali neprijazno in drug proti drugemu pisali in govorili neprijazne besede. A vsi smo na isti ladji, vsi se sklicujemo na Gospoda Jezusa Kristusa, ki je bolj kot vse želel edinost v skupnosti njegovih učencev, 'kajti po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen' (Jn 13,35).«


Po ekumenskem bogoslužju so stopili skupaj tudi za posnetek.

Spomnil je na spodbudne besede papeža Frančiška, ki je sprejel in nagovoril finske luterane, ki so bili na vigilijo začetka molitvene osmine za edinost kristjanov na obisku v Rimu: »Skupnost vseh krščenih ni zgolj 'biti drug poleg drugega’ in seveda nikakor ni biti drug proti drugemu', pač pa hoče postajati vedno globlji 'biti skupaj'. Duhovni ekumenizem in ekumenski dialog služita poglabljanju tega 'biti skupaj'.« Bodimo torej skupaj, nas je pozval nadškof Zore.

V 21. stoletju se moramo odločiti za dobro

Tajnik Ekumenskega sveta Bogdan Dolenc je spomnil, da se je Evropa v 20. stoletju dvakrat odločila za zlo, za dve svetovni vojni. Enkrat se je odločila za dobro, pri rimski pogodbi, ki je bila zametek Evropske zveze in združevanja Evrope. Dodal je, da se je pravzaprav Evropa v 20. stoletju večkrat odločila za dobro, izbrala dobro, predvsem ko se je odločila za ekumensko gibanje. Katoliška cerkev se je ekumenskemu gibanju pridružila leta 1964.

Poudaril je, da se moramo v 21. stoletju odločiti za dobro, za pravo stvar, za edinost. Vse krščanske cerkve na Slovenskem so se odločile takoj po koncilu, pa tudi že prej, za to, da bi bili skupaj. Spomnil je, da je papež Frančišek ekumensko gibanje opredelil z besedami: skupaj moliti, skupaj hoditi in sodelovati, skupaj delati ter skupaj opravljati dela ljubezni. Bogdan Dolenc je prepričan, da po tej poti skupne molitve in sodelovanja hodimo že zdaj. Veliko zaslugo za to ima tudi evangeličanska Cerkev v Sloveniji, za kar se ji je iskreno zahvalil. Želi si, da bi v takšnem sodelovanju šli tudi naprej po tej poti.

Foto: Ivo Žajdela


Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh