Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Elizabeta II., britanska vladarka z najdaljšim stažem

Za vas piše:
STA
Objava: 09. 09. 2015 / 08:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Elizabeta II., britanska vladarka z najdaljšim stažem

Z današnjim dnem bo prehitela svojo praprababico, kraljico Viktorijo.

Elizabeta II. bo danes dočakala pomembno prelomnico - pri 89 letih bo postala vladar z najdaljšim stažem na britanskem prestolu, pri čemer bo prehitela svojo praprababico, kraljico Viktorijo. Kljub velikemu zanimanju javnosti kraljica dneva ne bo obeležila s posebnimi slovesnostmi.

Elizabeti kraljeva krona sprva sploh ni bila namenjena. Pot do prestola ji je odprl njen stric Edvard VIII., ki se je kroni odpovedal, da bi se lahko poročil z ločenko, Wallis Simpson.

Sedaj je pri 89 letih najstarejša vladarka na svetu, danes pa bo postala še britanska monarhinja, ki najdlje zaseda prestol. Ob predvidoma 18.30 po srednjeevropskem času bo v trajanju kraljevanja prehitela Viktorijo, ki je na prestolu med letoma 1837 in 1901 preživela 63 let, sedem mesecev in dva dneva.

Natančno uro je sicer težko določiti, ker ni povsem jasen točen začetek vladanja Elizabete II. To se je začelo s smrtjo njenega očeta, kralja Jurija VI., ki pa je 6. februarja 1952 umrl ponoči, med spanjem.

Elizabeta sprva za današnji dan ni načrtovala ničesar posebnega, na nastop v javnosti pa naj bi pristala zaradi pritiska javnosti.

Ob odprtju nove železniške povezave se bo tako na Škotskem popeljala s parnim vlakom, nato pa bo na svojem škotskem gradu Balmoral gostila večerjo, ki se je bo udeležil tudi njen vnuk, princ William, s soprogo Catherine.

Buckinghamska palača bo dan obeležila z razstavo fotografij njenega vladanja, ob tej priložnosti so v Veliki Britaniji oblikovali tudi nov srebrni kovanec v vrednosti 20 funtov s kraljičinimi dosedanjimi petimi uradnimi portreti.

Z rojstvom princa Georgea so sedaj prvič po vladanju kraljice Viktorije istočasno žive štiri generacije trenutnih in bodočih vladarjev. 66-letni princ Charles je poleg tega tudi sam nosilec svojevrstnega rekorda - pred tremi leti je spričo dolgega vladanja svoje matere postal britanski prestolonaslednik, ki na prestol čaka najdlje.

Kraljica Elizabeta kljub zavidljivo dolgemu obdobju vladanja med svetovnimi vladarji ni na prvem mestu - v dolžini kraljevanja jo z 69 leti na prestolu prekaša 87-letni tajski kralj Bhumibol Adulyadej.

Foto: splet / MailOnline

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh