Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Emanuela Orlandi: 40 let od izginotja nove preiskave

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 06. 2023 / 13:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2023 / 14:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Emanuela Orlandi: 40 let od izginotja nove preiskave
15-letna Emanuela je izginila na poti domov iz glasbene šole. FOTO: arhiv Družine

Emanuela Orlandi: 40 let od izginotja nove preiskave

Pred natanko 40 leti, 22. junija 1983, je izginila Emanuela Orlandi, 15-letna hči vatikanskega uslužbenca.

Dekleta ali njenih morebitnih posmrtnih ostankov še danes niso našli, njen tragični primer pa že leta sproža najrazličnejša ugibanja in teorije zarote. Na prošnjo Emanueline družine je Vatikan januarja letos začel novo preiskavo, rezultati te preiskave pa so bili zdaj izročeni državnemu tožilstvu v Rimu, kot so danes sporočili iz Vatikana.

Po zadnjih preiskavah je pregled gradiva potrdil »nekatere sledi, ki si zaslužijo nadaljnjo preiskavo«.

Po navedbah vatikanskega tožilstva so bili »v zadnjih mesecih zbrani vsi dokazi, ki so na voljo v strukturah Vatikana in Svetega sedeža, opravljeni pa so bili tudi razgovori z osebami, ki so bile v tistem času odgovorne za določene urade«. Pregled gradiva je potrdil »nekatere sledi, ki si zaslužijo nadaljnjo preiskavo«. Vsa s tem povezana dokumentacija je bila v zadnjih tednih posredovana rimskemu tožilstvu, »da jo bo lahko temeljito preučilo« in nadaljevalo v »smeri, ki se mu bo zdela najprimernejša«.

Kot so še dodali, Vatikan namerava nadaljevati preiskavo tudi v prihodnjih mesecih in je ves čas tesno povezan z žalujočo družino izginulega dekleta.

Plakat, ki je obveščal o izginotju 15-letne Emanuele. FOTO: Vatican Media

Kdo je Emanuela Orlandi

22. junija 1983 se Emanuela Orlandi, 15-letna hči vatikanskega uslužbenca, ni vrnila domov iz glasbene šole. Odtlej se pojavljajo najrazličnejše govorice in teorije zarote, nazadnje tudi v Netflixovi seriji z naslovom »Vatican Girl« (Vatikansko dekle): ugibanja segajo od ugrabitve, izsiljevanja in vpletenosti mafije do domnevnih vatikanskih zabav s spolnostjo in drogami. Doslej niso našli nobenih dokazov, prav tako ne dekletovih posmrtnih ostankov. Iskanje je bilo neuspešno tudi na območju nemškega kolegija v Vatikanu, kjer so ob arheoloških izkopavanjih odkrili človeške posmrtne ostanke.

Italijansko državno tožilstvo je zadevo večkrat preiskovalo, nazadnje jo je brez rezultatov zaključilo oktobra 2015.

Italijansko državno tožilstvo je zadevo večkrat preiskovalo, nazadnje jo je brez rezultatov zaključilo oktobra 2015. V začetku leta 2023 je v imenu papeža Frančiška preiskavo začel novi vatikanski tožilec Alessandro Diddi. Papež in vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin sta si močno želela, da bi bila jasnost zagotovljena brez zadržkov, je Diddi pojasnil v pogovoru za medije.

V Italiji je trenutno v ta namen ustanovljen parlamentarni preiskovalni odbor: marca letos je poslanska zbornica ukrep odobrila, odločitev senata pa zaenkrat še ni sprejeta.

Precej prahu so v letošnjem aprilu povzročile tudi besede Emanuelinega brata Pietra Orlandija, ki je v pogovorni oddaji na italijanski televiziji namignil, da naj bi bil v sestrino izginotje vpleten celo nekdanji papež Janez Pavel II. Vatikan se je na neutemeljena in skrajno predrzna namigovanja nemudoma ostro odzval, Pietro Orlandi pa je pozneje svojo izjavo umaknil.

Nalaganje
Nazaj na vrh