Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

En dan v Lateranu – preplet zgodovine in lepote umetnosti

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 29. 06. 2020 / 08:13
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2020 / 08:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

En dan v Lateranu – preplet zgodovine in lepote umetnosti

Video razkriva zgodovinske in umetnostne zaklade enega najbolj pomenljivih rimskih krajev.

Foto: Vatican Media

En dan v Lateranu je naslov oglasnega video posnetka o enem najbolj pomenljivih rimskih krajev, kjer se prepletata bogata zgodovina in lepota umetnosti: gre za obsežen lateranski kompleks, ki poleg bazilike sv. Janeza v Lateranu, krstilnice iz 4. stoletja in svetih stopnic obsega tudi lateransko univerzo, rimsko semenišče in rimski vikariat. Kot poroča Radio Vatikan, sta oglasni video pripravila Urad za kulturo in univerzo ter Urad za pastoralo prostega časa, turizma in športa pri rimski škofiji.

Letos virtualno, prihodnje leto v živo

Pot se začne v loži bazilike sv. Janeza, od koder se razprostira lep razgled na starodavni rimski zid, imenovan avrelijanski zid, in se počasi nadaljuje v notranjost bazilike, proti oltarju, kjer hranijo tudi relikvije svetih Petra in Pavla. Kot je za Radio Vatikan pojasnil msgr. Andrea Lonardo, direktor Urada za kulturo in univerzo, so želeli lateranski kompleks odpreti za javnost ob bogoslužnem prazniku sv. Janeza v Lateranu in vsem pokazati njegovo lepoto, vendar to zaradi epidemije koronavirusa ni bilo mogoče. Zato so kot alternativo pripravili virtualno potovanje v pričakovanju, da bi obiskovalci te v živo malo znane kraje lahko občudovali prihodnje leto.

Kaj je rimska kurija?

To je tudi priložnost, da se ljudem bolje pojasni, kaj je papeževa rimska kurija, kjer organizirajo mnoga srečanja in pripravljajo pobude na škofijski ravni, od dnevov mladih do simpozijev, kjer sprejemajo smernice za pastoralna obdobja, pa vse do organizacije velikih dogodkov, kot so recimo jubilejna leta.

Zgodba o imenih glasbenih tonov

Video razkriva mnoge zanimivosti, med njimi tisto o glasbenih notah, saj je njihov nastanek povezan ravno s tem krajem, in sicer s hvalnico za večernice, namenjene sv. Janezu Krstniku. Poimenovanje tona Ti oziroma Si prihaja iz Sancte Joannes, sveti Janez. Prvi ton je bil sprva Ut, ki se pozneje spremenil v Do, Dominus, kar pomeni Gospod, in tako je molitev postala glasba. Lonardo je še pojasnil, da so jih med snemanjem virtualnega potovanja spremljali tudi nekateri prijatelji, kot sta kardinal vikar Angelo De Donatis, ki je v svoji stolnici razložil pomen beseda katedra, in rektor Papeške lateranske univerze, Vincenzo Buonomo, ki je gledalcem približal to papeško šolo. Bili so tudi na zelo pomembnem zgodovinskem kraju: v Dvorani sprave v zgradbi vikariata, kjer Linda Ghisoni, podtajnica Dikasterija za laike, družino in življenje, pojasnjuje, kaj so slavni Lateranski sporazumi, podpisani leta 1929 ravno v tej dvorani.

Česa v Lateranu ne smemo izpustiti

Virtualno potovanje gledalcu približa tudi mnoge umetnostne zaklade, ki jih hranijo v Lateranu. Lonardu sta dva še posebej pri srcu: prvi je samostansko dvorišče bazilike sv. Janeza, čudovit prostor, kjer se je mogoče sprehajati in premišljevati v tišini, obdani z lepoto tega stebrišča, drugi pa je Sancta Sanctorum v kompleksu svetih stopnic, kjer je bila zasebna papeževa kapela vse do avignonskega jetništva. Po Lonardovih besedah je to resnično prepričljiv kraj, kjer so čudovite freske iz leta 1280 in relikvije svetnikov, tako da je v tistem času veljal za enega najsvetejših krajev v Rimu. Po njegovem mnenju med obiskom Laterana postanek na teh dveh mestih ne sme manjkati.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh