Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Enajst kardinalov: »Družina v fazi razkroja?«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 05. 10. 2015 / 08:27
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Enajst kardinalov: »Družina v fazi razkroja?«

Pred začetkom sinode nova knjiga kot odziv cerkvenega »konservativnega krila« na pozive k reformi.

Nekaj dni pred začetkom sinode o zakonski zvezi in družini – škofje danes v Vatikanu pričenjajo s prvimi zasedanji – je skupina enajstih kardinalov, predstavnikov t.i. cerkvenega »konservativnega krila«, izdalo knjigo, s katero izražajo svoje nasprotovanje daljnosežnim spremembam v katoliškem razumevanju zakonske zveze in družine. Knjiga z naslovom »Enajst kardinalov o zakonu in družini – eseji s pastoralnega vidika« je istočasno izšla v štirih jezikih.



Kardinali v svojih prispevkih zavračajo odpiranje Cerkve na področju prejemanja zakramentov za vnovič civilno poročene zakonce. Skupno izhodišče esejev je razčlemba »faze razkroja družine in zakonske zveze, ki v zgodovini nima primerjave«. Izpostavljen je problem sekularizacije, ki »banalizira ljubezen in spolnost in ju ponižuje na raven cenene zabave«, kot v svojem prispevku zapiše nekdanji kölnski nadškof Joachim Meisner. Temu je moč nasprotovati le s Kristusovim naukom.

Meisner kot odziv na visoko stopnjo ločenih zakonov in sekularizacijo spodbuja skrbnejšo in daljšo pripravo na zakon, za kar bi bila potrebna posebna ureditev po posameznih škofijah, obenem pa opozarja na cerkveno odklanjanje umetne oploditve: »Ljubezen in plodnost sta dve strani ene same medalje. Kdor plodnost manipulativno izključi, se zoperstavlja stvariteljski Božji volji«, je prepričan Meisner.

Upokojeni nemški kardinal Paul Josef Cordes v svojem prispevku kritizira predlog medsebojnega dopolnjevanja nauka in duhovne oskrbe, ki jo je predstavil predsednik Pastoralne komisije pri Nemški škofovski konferenci, škof Franz-Josef Bode, in ga označuje kot »neizvirnega in nepotrebnega«. V luči vprašanja, ali in v katerih primerih naj bi vnovič civilno poročenim zakoncem v katoliški Cerkvi dopuščali prejemanje zakramentov, je Cordes precej zadržan. Vnovič civilno poročeni so »stalna skrb Cerkve«, vendar njihovo »ozdravljenje« ni v njeni moči.

Indijski kardinal Baselios Cleemis Thottunkal zakonski zvezi pripisuje značaj »skrivnostnosti« in podpira možnost ugotavljanja ničnosti cerkveno sklenjene zakonske zveze, če se izkaže, da je eden izmed partnerjev istospolno usmerjen in te njegove nagnjenosti ni moč »popraviti« s psihološko ali psihiatrično pomočjo. Italijanski kardinal Carlo Caffarra v luči morebitnih sprememb v cerkvenem nauku svari pred zbanaliziranjem izraza »Božje usmiljenje«.

Knjiga je izšla kot odziv na »liberalno« linijo nemškega kardinala Walterja Kasperja glede vprašanj o zakonski zvezi in družini. Kasper zagovarja manj stroge predpise pri podeljevanju zakramenta svetega obhajila vnovič civilno poročenim zakoncem, pri tem pa se sklicuje na koncept Božjega usmiljenja, ki ga vedno znova izpostavlja papež Frančišek.

Kot so poudarili pri založbi Herder, knjiga ni usmerjena ne proti kardinalu Kasperju ne proti papežu, ampak želi spodbuditi prosto razpravo o družinski problematiki v Cerkvi v luči razprav v sinodalni dvorani.


Vir: kath.net
Foto: arhiv Družine (T.S.) / Fotografija je ilustrativna.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh