Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ene igre, tri prizorišča

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 04. 02. 2022 / 09:21
Oznake: Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2022 / 09:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ene igre, tri prizorišča
Curling se je na olimpijskih igrah prvič pojavil leta 1924, v polni program pa je bil uvrščen leta 1998 v Naganu. FOTO: Pexels

Ene igre, tri prizorišča

Danes se v Pekingu uradno začenjajo 24. zimske olimpijske igre. Največje srečanje športnikov na snegu in ledu vedno pritegne veliko pozornosti in letos ne bo nič drugače. Čeprav bodo igre v Pekingu potekale v senci mednarodnih napetosti in epidemije novega koronavirusa, ki bo v marsikaterem športu razredčila konkurenco, bomo vseeno napeto spremljali tekmovanja. In seveda pri tem navijali za naše.

Tokrat bodo olimpijske igre že tretjič zapored v Aziji: južnokorejski Pjongčang je pred štirimi leti gostil najboljše zimske športnike, Tokio pa lani poletne. Doslej so bile zimske olimpijske igre štirinajstkrat v Evropi, šestkrat v Severni Ameriki in trikrat v Aziji. Prvo azijsko prizorišče je bil leta 1972 Saporo na japonskem otoku Hokaido. Takrat je na igrah sodelovalo 1006 športnikov in športnic iz 35 držav, letos pa jih pričakujejo več kot 2800 iz 91 držav.

Na treh krajih

Tekmovanja na letošnjih zimskih olimpijskih igrah se bodo odvijala na treh prizoriščih. V Pekingu, kjer bosta uvodna in zaključna slovesnost, bodo nastopali hokejisti, hitrostni in umetnostni drsalci ter tekmovalci v curlingu. V Jančingu, ki leži približno 80 kilometrov severozahodno od Pekinga, bodo tekmovanja v alpskem smučanju, bobu, skeletonu in sankanju.

V dvakrat bolj oddaljenem Džangdžjakovu pa bodo nastopali smučarski skakalci, nordijski kombinatorci, biatlonci, smučarski tekači, deskarji na snegu in smučarji prostega sloga. Prizorišča so med seboj povezana s sistemom hitrih vlakov, ki lahko dosežejo hitrost do 350 kilometrov na uro. Potovanje iz Pekinga v Džangdžjakov naj bi trajalo manj kot uro. Vsako prizorišče ima svojo olimpijsko vas. V njej bo mogoče poleg športnikov in športnic srečati tudi maskoto letošnjih iger – pando v ledenem oklepu.

Norveška najuspešnejša

Najuspešnejša udeleženka zimskih olimpijskih iger je Norveška, ki je doslej osvojila 368 medalj: 132 zlatih, 125 srebrnih in 111 bronastih. Smučarski tekači so jih prispevali 121, hitrostni drsalci 84, biatlonci 41, alpski smučarji 36 in smučarski skakalci 35. Na prejšnjih igrah v Pjongčangu so norveški športniki in športnice osvojili kar 39 medalj: po štirinajst zlatih in srebrnih ter enajst bronastih.

Tina Maze je v Sočiju leta 2014 osvojila zlati medalji v veleslalomu in smuku. FOTO: Aleš Fevžer

Slovenija s 17 medaljami

Slovenija je doslej na zimskih olimpijskih igrah osvojila 17 medalj, od tega dve zlati, pet srebrnih in deset bronastih. K temu lahko prištejemo še štiri medalje (tri srebrne in bronasto), ki so jih slovenski športniki dobili v času Jugoslavije. Upamo, da se bo ta bera letos še povečala.

Prebrali ste del članka, ki je v celoti objavljen v tedniku Družina (5/2022).

Kupi v trgovini

120 - Šport in krščansko življenje
Cerkveni dokumenti
10,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh