Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Energetika Ljubljana znižala ceno toplote

Za vas piše:
M. M.
Objava: 02. 11. 2022 / 13:52
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2022 / 13:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Energetika Ljubljana znižala ceno toplote
Novembrski strošek ogrevanja v Ljubljani naj bi bil nižji. FOTO: Tatjana Splichal

Energetika Ljubljana znižala ceno toplote

Energetika Ljubljana je s 1. novembrom znižala variabilno ceno toplote za dobrih 13 odstotkov. Nova cena toplote v Ljubljani tako znaša 79 evrov za megavatno uro, kar je 12 evrov manj kot je bila ob koncu oktobra. To v praksi pomeni, da bo gospodinjstvo, ki živi v 70 kvadratnih metrov velikem stanovanju v prestolnici, mesečno plačevalo 11 evro manj za ogrevanje.

»Ključen razlog, da smo lahko v Energetiki Ljubljana znižali ceno toplote, so nižji pričakovani stroški goriv do konca letošnjega leta. Zaradi ugodnih vremenskih pogojev je možna ugodnejša struktura porabe goriv – več proizvodnje iz premoga ter poraba cenejšega ogrevanja na kurilno olje (ELKO) namesto plina,« pojasnjujejo v Energetiki Ljubljana.

Kolikšen bo prihranek v povprečnem stanovanju in povprečni hiši?

Po izračunih se bo skupni strošek ogrevanja za november ob upoštevanju nove cene za povprečno stanovanje v velikosti 70 kvadratnih metrov zmanjšal za 11 evrov in bo znašal 84 evrov, za povprečno hišo v velikosti 200 kvadratnih metrov pa bo mesečni prihranek ogrevanja 37 evrov in bo znesel 295 evrov.

Ključni energenti za proizvodnjo toplote v sistemu daljinskega ogrevanja Ljubljane so premog, lesna biomasa, plin in/ali ELKO (ki lahko nadomešča plin).

Do konca leta brez sprememb

»Predvidoma do konca tega leta spremembe cene toplote v Ljubljani ne načrtujemo,« so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da je oskrba s toploto regulirana dejavnost »in spremembe cene se lahko izvajajo le ob dejanskih spremembah stroškov energentov in emisijskih kuponov, ki vplivajo na stroške proizvodnje toplote, in sicer tako navzgor kot navzdol«.



Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh