Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Energetska kriza dosegla tudi Vatikan

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 11. 2022 / 14:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.11.2022 / 15:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Energetska kriza dosegla tudi Vatikan
Zaposleni pod vrhnjimi oblačili nosijo tople puloverje, in to v pisarnah, kjer poleti običajno s polno paro delujejo klimatske naprave. FOTO: Pixabay

Energetska kriza dosegla tudi Vatikan

Zunanje temperature se znižujejo, v Vatikanu pa še ni pretirano toplo, zato je v teh dneh pogosto videti vatikanske uradnike, ki se po hodnikih različnih pisarniških stavb v okolici Trga sv. Petra sprehajajo zaviti v dodatno plast oblačil.

Mnogi med njimi plašč ali pulover nosijo ves dan, tisti, ki so bolj vzdržljivi, pa se začnejo oblačiti okoli 17. ure, ko se večerna temperatura v Rimu začne zniževati z dnevnih 18°C na nekaj manj kot osem nočnih stopinj. Po neobičajno toplem oktobru se tudi v italijansko prestolnico počasi seli mraz, zaposleni v rimski kuriji pa se bolj ali manj uspešno poskušajo spopasti s padcem temperatur v stavbah, kjer ogrevanje še ni vklopljeno, poroča spletni portal La Croix International.

Vsakdo ima svojo strategijo za boj proti mrazu in čaka, da bo odgovorna oseba vklopila stikalo na kotlu. »Pri roki imam vedno dva ali tri puloverje, šal in včasih celo kapo,« smeje pojasnjuje redovnik, ki živi v redovni hiši blizu Vatikana. Drugod zaposleni pod vrhnjimi oblačili nosijo tople puloverje, in to v pisarnah, kjer poleti običajno s polno paro delujejo klimatske naprave.

V Vatikanu običajno vklopijo »riscaldamento« precej pozno: v nekaterih uradih so zaposlenim sporočili, da se bo to zgodilo šele 21. novembra.

Seveda tu ni predsednika vlade, ki bi ljudi pozval, naj nosijo puhovke, da bi tako zmanjšali stroške ogrevanja, kot je to pred nekaj tedni storila francoska premierka Elisabeth Borne. Vsekakor pa v Vatikanu običajno vklopijo »riscaldamento« precej pozno: v nekaterih uradih so zaposlenim sporočili, da se bo to zgodilo šele 21. novembra.

To politiko je še okrepila energetska kriza, zaradi katere so se cene plina v Italiji v zadnjih nekaj tednih podvojile. In nedvomno tudi želja po skrbi za »naš skupni dom«, torej naš planet, k čemur nas nenehno spodbuja tudi papež Frančišek.

Nalaganje
Nazaj na vrh