Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Enotni pozivi: »Izogibajte se druženj. Če je le možno, ostanite doma« [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 10. 2021 / 12:30
Oznake: Covid, Zdravje
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2021 / 13:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Enotni pozivi: »Izogibajte se druženj. Če je le možno, ostanite doma« [VIDEO]
Državni sekretar Franc Vindišar: »Naše zmogljivosti niso neomejene.« FOTO: zajem zaslona

Enotni pozivi: »Izogibajte se druženj. Če je le možno, ostanite doma« [VIDEO]

V zadnjem tednu so slovenske bolnišnice v oskrbo sprejele 288 covidnih bolnikov, samo včeraj 87, kar močno obremenjuje njihovo delo. Državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Franc Vindišar je zato na današnji novinarski konferenci pozval državljane, da se ob prihajajočih praznikih izogibajo množičnih druženj ter ostanejo doma.

V Sloveniji imamo ta trenutek za covidne bolnike v bolnišnicah na voljo 629 postelj, 479 za standardno in 150 za intenzivno nego. V slovenskih bolnišnicah se sicer ta čas zdravi 558 bolnikov, od tega 134 na oddelkih intenzivne terapije. »Naše zmogljivosti niso neomejene,« je bil jasen Vindišar.

S 3. novembrom 749 postelj

Zaradi naraščajočih potreb, ki se nakazujejo, je Vindišar napovedal, da bodo s 3. novembrom naše bolnišnice (tudi Topolščica) zagotavljale 749 postelj za covidne bolnike, od tega 590 navadnih in 159 za intenzivno nego in dodal: »Trenutno potrebujemo več kot 100 zdravnikov in več kot 250 medicinskih sester samo za zdravljenje na intenzivnih oddelkih.«

Iskreno upam, da je slovenski narod dovolj moder, da bo spoznal, da gorijo zadnje rdeče luči. (Franc Vindišar, državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu)

Bijemo težko bitko

Ker bijemo težko bitko, »vas prosim za pomoč, da bomo v tej bitki zmagali,« je nadaljeval Vindišar. »Pred nami je praznični vikend, ko tradicionalno obiščemo grobove svojih bližnjih, vendar vas vseeno prosim. Izogibajte se množičnih druženj, zadržujte se zunaj, v notranjosti prostorov nosite maske. Ostanite doma, kolikor je to le možno. Iskreno upam, da je slovenski narod dovolj moder, da bo spoznal, da gorijo zadnje rdeče luči, da je treba spremeniti dosedanji način pristopa do covida.«

Zaprtje družbe?

Glede zaprtja javnega življenja je Vindišar dejal, da nobena odločitev o tem še ni bila sprejeta. »Zasedenost slovenskih intenzivnih postelj je med 160 in 180 na meji limita, ko bo treba sprejemati najbolj rigorozne ukrepe s ciljem, da ne bi prišlo do tega, da nekateri pacienti ne bi prišli do zdravstvenih storitev, ki jih nujno potrebujejo.


V četrtek so pristojni opravili 6790 PCR-testov na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 2510 testov, kar predstavlja 37-odstotni delež.

V Ljubljani 51 bolnikov na intenzivni negi

Kot je v današnji izjavi za medije povedal vodja oddelka intenzivne terapije na ljubljanski infekcijski kliniki Matjaž Jereb, imajo trenutno 119 bolnikov na navadnih oddelkih, 51 bolnikov pa na intenzivni negi, poroča STA.

Hospitalizirani večinoma necepljeni bolniki

Med hospitaliziranimi bolniki so večinoma necepljeni, je dejal Jereb. »Zato še enkrat pozivam vse vas, ki se niste cepili, cepite se, v kolikor nimate res objektivnega razloga proti cepljenju. Ne upoštevajte strokovno neargumentiranih razlogov. Verjamem, da je posameznike strah, a pogovorite se s svojim osebnim zdravnikom, premagajte strah.« 

V Ljubljani otroški oddelki polni

Kot je povedala pediatrinja Tatjana Mrvič, so trenutno hospitalizirani štirje otroci s covidom. Poleg tega vsak dan obravnavajo otroke, med njimi tudi novorojenčke, ki zaradi covida potrebujejo bolnišnično obravnavo. Novorojenčki s covidom imajo težave s hranjenjem zaradi vročine, starejši od enega ali dveh mesecev pa imajo običajno klinično sliko bronhiolitisa, torej nimajo le covida, temveč tudi druge viruse. »Na eni strani imamo covid, na drugi strani pa hudo epidemijo drugih respiratornih okužb. Vsi otroški oddelki v Ljubljani so polni. Otroci z bronhiolitisom potrebujejo kisik, veliko je dojenčkov, veliko jih potrebuje tudi zdravljenje na intenzivni enoti.«

»Izogibajte se množičnih druženj«

Pediatrinja je ob tem pozvala starše z majhnimi otroki, da se izogibajo množičnih druženj, naj jih ne vozijo v nakupovalna središča in se ne družijo z drugimi otroki. Če imate doma dojenčka, mlajšega od šestih mesecev, naj starejši sorojenci ostanejo doma, je poudarila in dodala: »Skrajni čas je, da se začnemo tega držati, sicer bomo imeli hude probleme na otroških oddelkih in bo zelo težko zagotavljati zadostno število postelj za te otroke.«

Resno stanje tudi v UKC Maribor

Tudi v vodstvu UKC Maribor so pred prazničnim koncem tedna opozorili, da so razmere pri njih zelo alarmantne in so zaradi hitre rasti števila obolelih s covidom-19 na pragu najhujše krize doslej, poroča STA. Direktor bolnišnice Anton Crnjac je izrazil bojazen, da se stvari lahko s povečanim prilivom bolnikov še poslabšajo.

Opozorila in varnostni ukrepi imajo strokovne podlage

Kot je še povedal Cernjac, je treba razmišljati o sebi in svojem zdravju ter zdravju najbližjih in drugih bolnikov, ki zaradi zasedenosti bolnišnice ne pridejo do potrebnih zdravstvenih storitev. Ob tem je dodal, da opozorila stroke glede cepljenja proti covidu-19 in varnostnih ukrepov niso nekaj, o čemer se govori na pamet, pač pa imajo resne strokovne podlage.


Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh