Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Fafangel: »Potrebujemo pogoj PCT«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 10. 2021 / 13:51
Oznake: Covid, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2021 / 14:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Fafangel: »Potrebujemo pogoj PCT«
Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje dr. Mario Fafangel: »Cepljenje je najbolj varen ukrep za zaustavitev epidemije.« FOTO: zajem zaslona

Fafangel: »Potrebujemo pogoj PCT«

Glede na danes objavljen epidemiološki zemljevid Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) Slovenija pričakovano ostaja na seznamu s temno rdečo barvo, kar pomeni najslabše stanje v boju proti covidu-19.

Poleg Slovenije so v temno rdečo v celoti obarvane naša južna soseda Hrvaška, Romunija, Bolgarija ter vse tri baltske države. »Vsak odločevalec v katerikoli državi, ko zdravstveni sistem ne bo zmogel več, bo posegel po zasilni zavori,« je v današnji izjavi za medije dejal predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje dr. Mario Fafangel.


Stanje pričakovano

Kot je dejal Fafangel, je glede na danosti virusa, kot sta jesensko obdobje in dejstvo, da se več zadržujemo v zaprtih prostorih, stanje števila okužb pričakovano. »Slika vseeno ni tako črna, kot je bila lani. Ko gledamo slike v bolnišnicah in številke umrlih, je cepljenje vseeno naredilo svoje. A nas, epidemiologe, skrbi neka resigniranost, da je prekuževanje edina pot, da se bo epidemija končala s tem, da se bomo vsi okužili.«

V Sloveniji je 14-dnevno povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev 1125, sedemdnevno povprečje pa se je dvignilo na 2067.

Potrebujemo pogoj PCT

Strahu med ljudmi je vse manj, zato potrebujemo ukrep PCT, poudarja Fafangel. »Cepljenje je najbolj varen ukrep za zaustavitev epidemije, za posameznika, družbo in manjše število hospitalizacij ter smrti. Vemo, da se določen delež populacije ne bo cepil in to moramo razumeti in sprejeti.« Zato potrebujemo testiranje, ki je dostopno vsem, in druge ukrepe, je še dodal.

Nas, epidemiologe, skrbi neka resigniranost, da je prekuževanje edina pot, da se bo epidemija končala s tem, da se bomo vsi okužili. (dr. Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje)

Brez sodelovanja posameznika ne bo šlo

Ob prvih znakih bolezni se mora posameznik izolirati. »Najprej se greš testirat, zatem obvestiš vse stike, da lahko prekinejo verige prenosov. Za to ne potrebuješ klica NIJZ. Imamo tudi digitalna orodja za obveščanje stikov. To je aplikacija #OstaniZdrav, ki na varen način obvešča vse stike,« poudarja Fafangel.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega število 500. FOTO: Spletna stran ECDC

Kje v Evropi so rdeči?

Povsem rdeče, kar pomeni, da je 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev med 200 in 500, so Nemčija, Nizozemska, Finska, Islandija in naša vzhodna soseda Madžarska. V rdeči barvi so tudi večji del Češke, Poljske, Avstrije in Grčije.

Zeleni predeli le v Španiji in Italiji

Najboljše epidemiološko stanje je glede na evropski zemljevid v Italiji in Španiji, kjer je nekaj predelov obarvanih v zeleno, nekaj pa v rumeno. V Španiji je edini del, ki je obarvan v rdečo, Baskija.


Nalaganje
Nazaj na vrh