Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Želja po čim bolj enakih merilih pri uveljavljanju pogoja PCT

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 12. 10. 2021 / 19:19
Oznake: Covid, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2021 / 19:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Želja po čim bolj enakih merilih pri uveljavljanju pogoja PCT
Neformalno srečanje je potekalo na Brdu pri Kranju. FOTO: Twitter Ministrstvo za zdravje RS

Želja po čim bolj enakih merilih pri uveljavljanju pogoja PCT

Po sestanku na neformalnem srečanju zdravstvenih ministrov EU je slovenski minister Janez Poklukar dejal, da so se zavzeli za čim bolj poenotena pravila pri uveljavljanju pogoja PCT.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides pa je poudarila, da smo najbolj uspešni, kjer delujemo koordinirano. Izrazila je zadovoljstvo, da je več kot 75 % odrasle populacije EU cepljene.

Enotnejša pravila glede cepljenja

Poklukar je odgovarjal tudi na vprašanje, ali so se ministri zavzeli tudi za enotnejša pravila glede cepljenja proti covidu-19, poroča STA. »Evropska agencija za zdravila (Ema) je dala široka skupna priporočila in na podlagi teh priporočil morajo lokalne stroke prilagajati odločitve o cepljenju na nacionalni ravni,« je odgovoril Poklukar in ob tem poudaril, da si ministri želijo čim bolj enotnih usmeritev, tako na področju cepljenja kot pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT).

Skupna strategija je uspeh

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane je predstavila napredek pri cepljenju proti covidu-19. »Naša skupna strategija cepljenja se je izkazala za uspeh, stopnja precepljenosti pa se po vsej EU še povečuje,« je dejala in dodala, da je v nekaterih državah članicah stopnja precepljenosti še vedno zelo nizka.

V Slovenija cepljena polovica prebivalstva

Glede na vladne podatke je pri nas z vsemi potrebnimi odmerki cepljena polovica prebivalstva, z enim odmerkom pa 54 % ljudi. To pomeni, da precej zaostajamo za povprečjem držav EU.

Okrepiti sodelovanje

Komisarka Kyriakides je ministre obenem pozvala, naj ne pozabijo na preostale države sveta in izpolnijo svoje globalne zaveze. »Če ne cepimo preostalega sveta, nismo varni.« Pandemija covida-19 je pokazala ranljivost naših zdravstvenih sistemov, zato so se ministri po Poklukarjevih besedah strinjali, da je treba okrepiti sodelovanje med državami članicami, še posebej na področju povečanja dostopnosti in zagotavljanja dobavljivosti zdravil.




Nalaganje
Nazaj na vrh