Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posvetovalna skupina predlaga prednostno uporabo mRNK cepiv

Za vas piše:
T. M.
Objava: 11. 10. 2021 / 16:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2021 / 16:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Posvetovalna skupina predlaga prednostno uporabo mRNK cepiv
FOTO: Tatjana Splichal.

Posvetovalna skupina predlaga prednostno uporabo mRNK cepiv

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ priporoča prednostno uporabo mRNK cepiv pred vektorskimi, je na danes, 11. oktobra, na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. »Strokovnim priporočilom bomo sledili,« je potrdil minister.

Vektorska cepiva bodo po novem uporabljali le v primeru kontraindikacije za cepljenje z mRNK cepivi ali na izrecno željo posameznika, ki je pred cepljenjem seznanjen z možnimi neželenimi učinki po cepljenju. 

V Sloveniji uporabljamo vektorska cepiva podjetij AstraZeneca in Janssen. Cepljenje s slednjim je bilo zaradi smrti mlade bolnice po cepljenju začasno zaustavljeno.

Za mlajše od 30 let strokovna skupina predlaga uporabo cepiva Pfizer.

»Zaradi podatkov o možnosti nekoliko večjega tveganja za pojav vnetja srčne mišice ali obsrčnika, je strokovna skupina za cepljenje mlajšim od 30 let priporočila cepljenje s cepivom Pfizer pred cepivom Moderne,« je odločitev skupine pojasnil minister Janez Poklukar.

»Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Bojana Beović je pojasnila, da so pri spremembi glede tretjega odmerka sledili nedavnemu sklepu Evropske agencije za zdravila (Ema), ki je odobrila tretji odmerek kot dodatni odmerek pri obeh v Evropi odobrenih mRNK cepivih, torej Pfizer in Moderna,« poroča STA. 

»Gre za odmerek, ki ga prejmejo osebe z zelo oslabelim imunskim odzivom, pri katerih pričakujemo, da cepljenje z dvema odmerkoma ni bilo zadostno. To cepljenje se izvede 28 dni po drugem odmerku ali kasneje,« je dejala Beovićeva.

Ema odobrila tudi poživitveni odmerek za cepivo Pfizer

»V Sloveniji to pomeni, da pri dodatnih odmerkih in poživitvenem odmerku s Pfizerjem cepljena oseba ne bo več podpisovala seznanitve, da odmerna shema ni odobrena, ker sedaj imamo to odobritev. Če pa se bo kdo želel cepiti s poživitvenim odmerkom Moderne, mora biti seznanjen, da tak način odmerjanja ni odobren,« je še povedala Beovićeva.

Starostno mejo za priporočeni poživitveni odmerek so nekoliko spustili

Medtem ko so ga prej priporočali starejšim od 70 let, ga zdaj priporočajo starejšim od 65 let, kot drugod v Evropi. »Začeli smo s 70, ker je to obdobje, ko se tveganje za hud potek covida-19 izredno poveča. Ker so epidemiološke razmere v Sloveniji sorazmerno slabe, je poživitveni odmerek možen tudi pri mlajših osebah pol leta po osnovnem cepljenju,« je še pojasnila Beovićeva.


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh