Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan v koronakrizi za več davčnih prerazporeditev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 10. 2021 / 15:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2021 / 16:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan v koronakrizi za več davčnih prerazporeditev
Nadškof Paul Richard Gallagher je sinoči nagovoril udeležence 15. srečanja Konference ZN o trgovini in razvoju (UNCTAD) na Barbadosu FOTO: Vatican Media

Vatikan v koronakrizi za več davčnih prerazporeditev

Vatikan se zavzema za več davčnih prerazporeditev za lajšanje gospodarskih posledic koronaepidemije.

Drugače se proti vedno večjim neenakostim v svetu ni mogoče boriti, je prepričan vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher, ki je po navedbah avstrijskega Kathpressa sinoči nagovoril udeležence 15. srečanja Konference ZN o trgovini in razvoju (UNCTAD) na Barbadosu.

Cilj zasedanja je usklajevanje Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 z globalno »novo normalnostjo«, ki jo je ustvarila epidemija koronavirusne bolezni.

Naslov virtualnega srečanja med 3. in 7. oktobrom je »Od neenakosti in ranljivosti do blaginje za vse«, cilj zasedanja pa je usklajevanje Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 z globalno »novo normalnostjo«, ki jo je ustvarila epidemija koronavirusne bolezni.

Nadškof Gallagher je v nagovoru spodbudil k »močnejši progresivnosti« pri davčnih tarifah za prihodke, poleg tega pa je treba uveljaviti primerno obdavčitev za podjetja – posebej v primerjavi z velikimi multinacionalnimi družbami. Od na ta način pridobljenih dohodkov bi morale imeti nekaj koristi vsaj države v razvoju, ki so se znašle v še večji stiski. Epidemija koronavirusne bolezni je močno zamajala javne proračune v številnih prizadetih državah in brez pomoči bogatih industrijskih držav te krize ne bodo mogle premagati.

Širši dostop do cepiv in zdravil

Nadškof Gallagher je znova izpostavil tudi potrebo, da se Svetovna trgovinska organizacija odpove intelektualni lastnini, s čimer bi revnejšim državam omogočila dostop do cepiv proti koronavirusni bolezni in zdravilom, kot sta predlagali Južnoafriška republika in Indija, predlog pa od vsega začetka podpira tudi Sveti sedež.

Lajšanje podnebnih sprememb

Vatikanski diplomat je spregovoril tudi o podnebni pravičnosti ter ob tem znova poudaril potrebo po podpori državam v razvoju pri procesu zmanjševanja ogljičnega odtisa in prilagajanju na posledice podnebnih sprememb.

Nova etika skupnega dobrega

V sklepnem delu nagovora je nadškof Gallagher pozval k »novi etiki skupnega dobrega« v nasprotju z »individualistično ideologijo«, ki je v zadnjih desetletjih prevladovala v svetovnem gospodarstvu in mednarodnih odnosih in katere rezultat so bile še večje neenakosti. »Takšen etični pristop k razvoju bi morali vključiti v novo multilateralno arhitekturo, ki bi nam omogočila, da obrnemo novo stran po letih sebičnosti in izgube državljanskih vrednot in kulture,« je dejal vatikanski diplomat.

Nova multilateralna arhitektura nam lahko omogoči, da obrnemo novo stran po letih sebičnosti in izgube državljanskih vrednot in kulture.

Konferenca ZN o trgovini in razvoju naj bi spodbujala izmenjavo med industrijskimi državami in državami v razvoju. Organizaciji s sedežem v Ženevi pripada 195 držav. Glavna tajnica organizacije je gospodarstvenica Rebeca Grynspan s Kostarike.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh