Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Gallagher na srečanju s slovenskimi škofi

Za vas piše:
K. C.
Objava: 04. 09. 2017 / 11:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Gallagher na srečanju s slovenskimi škofi

Nadškof Gallagher na srečanju s slovenskimi škofi

Slovenijo je obiskal tajnik za odnose z državami Državnega tajništva Svetega sedeža nadškof Paul Richard Gallagher.

V ponedeljek, 4. septembra, se je tajnik za odnose z državami Državnega tajništva Svetega sedeža nadškof Paul Richard Gallagher v nadškofijskem dvorcu v Ljubljani srečal s predsednikom Slovenske škofovske konference in ljubljanskim nadškofom metropolitom Stanislavom Zoretom in člani SŠK.

Slovenski škofje so se med pogovorom dotaknili delovanja Katoliške cerkve v Sloveniji in poudarili pomen urejenih razmer za uresničevanje verske svobode v javnem življenju. Zahvalili so se nadškofu Gallagherju za podporo Svetega sedeža in papeža Frančiška Cerkvi na Slovenskem pri njenem pastoralnem in karitativnem delovanju.

Pogovor z nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem bo objavljen v časopisu Družina.



Pred srečanjem s slovenskimi škofi se je nadškof Gallagher srečal z ministrom za zunanje zadeve RS gospodom Karlom Erjavcem ter s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Po njem pa se je sestal s predsednikom Vlade RS dr. Mirom Cerarjem.



Strateški forum na Bledu

Tajnik za odnose z državami pri Državnem tajništvu je na obisku v Sloveniji ob robu Strateškega foruma na Bledu med 3. in 5. septembrom 2017. Nadškof Paul Richard Gallagher sodeluje na letošnjem BSF. Kot panelist nastopa na posebnem panelu z naslovom Nova vizija za novo realnost. Na forumu so tudi namestnica kolumbijskega ministra za zunanje zadeve Patti Londono Jaramillo, indijski minister za zunanje zadeve Shri M. J. Akbar, turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu, Deputy, namestnik zunanjega ministra Ruske federacije Aleksej Jurjevič Meškov in madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Nadškof Gallagher se je srečal z ministrom za zunanje zadeve RS Erjavcem

V nedeljo, 3. septembra se je nadškof Paul Richard Gallagher srečal z ministrom za zunanje zadeve RS Karlom Erjavcem. Sogovornika sta pozornost namenila bilateralnim odnosom, spoštovanju in implementaciji arbitražne razsodbe, prihodnosti EU v luči brexita, terorizmu in razmeram na Zahodnem Balkanu ter drugim aktualnim mednarodnim vprašanjem.



Slovenijo in Sveti sedež povezujejo prijateljski odnosi in reden dialog, ki ga želimo nadaljevati. Sogovornika sta se nazadnje srečala konec aprila 2017 v Vatikanu. Na današnjem srečanju sta izmenjala stališča glede dogajanja v širši regiji Zahodnega Balkana, pri čemer sta se strinjala, da ne smemo zanemariti pomena nadaljevanja širitvene politike in podcenjevati razmer v regiji Zahodnega Balkana, saj so povezane z našo skupno varnostjo.

Minister Erjavec je poudaril tudi aktivno vključevanje Slovenije v prizadevanja mednarodne skupnosti za celostno ureditev vprašanja migracij. Posebno pozornost sta sogovornika namenila prihodnosti EU, še posebej v luči izstopa Združenega kraljestva iz EU, kar odpira tudi nova vprašanja o načinu delovanja EU. Minister Erjavec je vatikanskemu gostu podrobno predstavil stališče Slovenije glede implementacije arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Kratka predstavitev nadškofa Gallagherja

Nadškof Paul Richard Gallagher se je rodil 23. januarja 1954 v Liverpoolu, leta 1977 je prejel duhovniško posvečenje, od 1. maja 1984 pa je v službi diplomacije Svetega sedeža. 22. januarja 2004 ga je papež Janez Pavel II. imenoval za apostolskega nuncija v Burundiju in mu podelil naziv naslovnega nadškofa v Hodelmu. Škofovsko posvečenje je msgr. Gallagher prejel 13. marca 2005.

Kot apostolski nuncij v Burundiju (2004-2009), v Gvatemali (2009-2012) in Avstraliji (2012-2014). Papež Frančišek ga je 8. novembra 2014 imenoval za tajnika za odnose z državami Državnega tajništva.

Foto: Tatjana Splichal

Vir: SŠK

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh