Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Enotnost v dvojnosti

Za vas piše:
K. C.
Objava: 23. 06. 2015 / 08:45
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Enotnost v dvojnosti

Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo danes slovesnost ob odprtju postavitvenega prostora spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo danes potekala priložnostna slovesnost ob odprtju postavitvenega prostora spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na območju Slovenije. Zbrane bo nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor.


Foto: Arhitekturni atelje Medprostor

Naročnik javnega natečaja za izbiro spomenika je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je tudi skrbnik postopkov za izvedbo projekta.

Prvonagrajena rešitev avtorjev Roka Žnidaršiča, Mojce Gabrič, Sama Mlakarja in Žige Ravnikarja vsebuje dva, v temelju povezana stebra, ki naj bi prikazovala enotnost v dvojnosti. Stebra sta med seboj razmaknjena po dolžini in globini, da določita osrednji prostor spomenika, kamor se polagajo venci. »Enotna sta v materialu in obdelavi, najtesneje pa sta povezana v temeljih, s skupno nosilno ploščo. Pa vendar ju v prostoru dojemamo popolnoma različna, vizualno vedno samostojna, neodvisna, v svojem bistvu pa sta zavezana sobivanju, strpnosti in sožitju,« so zapisali ob predstavitvi spomenika.

Tako se bo Slovenija pridružila drugim članicam Evrope, ki takšne spomenike že imajo. Avtorji menijo, da je sporočilo spomenika »usmerjeno v prihodnost in oblikovano tako, da bi lahko slovenska družba presegla razhajanja preteklih in sedanjih generacij. Odnosi med ljudmi, dialog, spoštovanje drugačnosti ter zavedanje, priznavanje in sprejemanje enakopravnosti so izhodišča te zasnove,« menijo avtorji. » Zasnova je zavestno očiščena bogatega likovnega izraza, njena vrednost se izkazuje v simbolnemu sporočilu. Dodali so, da so z oblikovanjem spomenika poskušali »poiskati takšno pripoved in elemente za oblikovanje obeležja, s katerimi bi se lahko poistovetilo čim več državljanov in bi hkrati s svojo nevtralnostjo in simbolnim sporočilom presegel čas«.

Na spomeniku bo posvetilni napis, verz Otona Župančiča: »Domovina je ena, nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt«.

Pahor je sicer že aprila v predsedniški palači gostil predstavitev postavitve omenjenega spomenika, ki so se je med drugim udeležili predsednik vlade Miro Cerar, več ministrov in predsednika državnega zbora ter državnega sveta, Milan Brglez in Mitja Bervar. Za Pahorja bo spomenik predvsem opomnik na tragedije človeštva med drugo svetovno vojno. Na predstavitvi je še poudaril, da sprave v celoti nikoli ne dosežemo, smo pa moralno dolžni, da se za to trudimo.

Povzeto po STA in Arhitekturni atelje Medprostor

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh