Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Erdogan začenja turnejo po Zahodnem Balkanu

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 06. 09. 2022 / 09:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2022 / 10:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Erdogan začenja turnejo po Zahodnem Balkanu
Erdogan je Bosno in Hercegovino nazadnje obiskal avgusta lani, državi pa ohranjata dobre odnose že od začetka diplomatskih odnosov, ki sta jih uradno vzpostavili leta 1992. FOTO: Twitter Recep Tayyip Erdogan

Erdogan začenja turnejo po Zahodnem Balkanu

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan začenja turnejo po Zahodnem Balkanu, v sklopu katere se bo danes ustavil v Sarajevu in Beogradu ter v četrtek v Zagrebu. Erdogan prihaja v spremstvu več kot sto turških poslovnežev in visokih uradnikov, v regiji pa pričakujejo, da bo njegov obisk prispeval k izboljšanju odnosov.

V Sarajevu se je Erdogan srečal s člani predsedstva Bosne in Hercegovine, z najvišjimi političnimi predstavniki v Bosni in Hercegovini pa se bo pogovarjal o dvostranskih in regionalnih vprašanjih. 

Državljani Bosne in Hercegovine pozdravljajo njegov obisk in ga vidijo kot koristnega tako za državo kot za regijo. Menijo, da dobri odnosi Turčije z državami v regiji lahko prispevajo h krepitvi regionalnega sodelovanja in k reševanju odprtih vprašanj.

Mir in stabilnost Evrope tesno povezana z BiH 

»Treba se je osredotočiti na ohranjanje multietničnega, multikulturnega in multiregijskega družbenega tkiva Bosne in Hercegovine ter na krepitev razvoja in blaginje BiH. Mir in stabilnost regije in Evrope sta medtem neposredno povezana z mirom in stabilnostjo Bosne in Hercegovine,« so po sporočili s turškega zunanjega ministrstva ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov z BiH.

Erdogan se bo nato še danes odpravil v Beograd, kjer ga bo do srede gostil srbski predsednik Aleksandar Vučić, so sporočili iz urada srbskega predsednika.

FOTO: Facebook Aleksandar Vučić

»Gre za zelo pomemben simbol in za obisk, ki se ga veselimo. Osebni odnosi in zaupanje, ki sta ga zgradila voditelja, Aleksandar Vučić in Recep Tayyip Erdogan, so posebna kvaliteta odnosov med Turčijo in Srbijo,« je za srbsko nacionalno televizijo RTS v petek dejal državni sekretar na srbskem ministrstvu za zunanje zadeve Nemanja Starović

Poudaril je, da je nemogoče zagotoviti trajni mir in rast na Balkanu brez dobrih odnosov na relaciji Ankara-Beograd.

V četrtek se bo Erdogan v Zagrebu sestal še s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem. Turški predsednik si bo nato še isti dan bo ogledal tudi novo džamijo in islamski center v Sisku. 

Nalaganje
Nazaj na vrh