Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

EU bo namenila dodatno pomoč Afriki

Za vas piše:
M. M.
Objava: 10. 02. 2022 / 11:48
Oznake: Koronavirus
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.02.2022 / 11:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
EU bo namenila dodatno pomoč Afriki
Predsednica Evropske komisije med obiskom Pasteurjevega inštituta. FOTO: Twitter Ursula von der Leyen

EU bo namenila dodatno pomoč Afriki

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je med sredinim obiskom Pasteurjevega inštituta v Senegalu, kjer se ukvarjajo z raziskavami na področju farmacevtskih izdelkov, izpostavila, da je EU ena največjih donatork cepiv na svetu in da želi do poletja z afriškimi državami deliti vsaj 450 milijonov odmerkov.

Predsednica Evropske komisije je ob tem napovedala, da bo EU namenila dodatnih 125 milijonov evrov za podporo kampanjam, s katerimi želijo pospešiti cepljenje proti koronavirusu na afriški celini.

V Afriko doslej 145 milijonov odmerkov cepiv

Po besedah von der Leynove cepljenje ostaja najpomembnejše vprašanje, zato je nujno, da se cepiva delijo. »Do danes smo z Afriko delili skoraj 145 milijonov odmerkov. Še več. Naš cilj je do tega poletja z afriškimi državami deliti vsaj 450 milijonov odmerkov.« Zavzela se je pospešitev hitrosti cepljenja, zlasti v tistih državah, kjer je stopnja cepljenja najnižja. »Evropska unija je za to že namenila skoraj 300 milijonov evrov. In danes napovedujem še 125 milijonov evrov. Denar bo namenjen razdelitvi odmerkov in usposabljanju medicinskih ekip.«

Krepitev partnerstva med EU in Afriko

Predsednica Evropske komisije je ob obisku senegalske prestolnice Dakar dejala, da je poleg delitve cepiv njihov cilj tudi bolje pripraviti obe celini na morebitne prihodnje zdravstvene krize. »V ta namen bomo okrepili partnerstvo med Afriškim centrom za nadzor in preprečevanje bolezni in evropskimi zdravstvenimi agencijami. Z Afriško unijo sodelujemo pri izdajanju digitalnih potrdil, da bi olajšali varno potovanje znotraj Afrike ter na in z drugih celin.«

Plemenita naloga

Raziskovalce na Pasteurjevem inštitutu je pohvalila, da opravljajo čudovito in pomembno delo. »Imate plemenito nalogo, da pospešujete raziskave, da zaščitite svoje sodržavljane. S tem postavljate Senegal kot vodilnega na področju farmacevtskih izdelkov – danes na afriški ravni, jutri, prepričana sem, po vsem svetu,« je ocenila von der Leynova in dodala, da je Afrika na pravi poti do svoje farmacevtske neodvisnosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh