Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

EU na COP26: zavezanost uspešnemu izidu konference

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 04. 11. 2021 / 18:26
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2021 / 18:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
EU na COP26: zavezanost uspešnemu izidu konference
Delo na COP26 se je začelo precej gladko, vendar je zaenkrat še prezgodaj za ocene, ali smo na poti k uspešni konferenci FOTO: Vatican Media

EU na COP26: zavezanost uspešnemu izidu konference

Predstavniki podnebne pogajalske ekipe EU, med njimi tudi glavna slovenska pogajalka Tina Kobilšek, so na današnji tiskovni konferenci v Glasgowu potrdili zavezanost uspešnemu izidu podnebne konference COP26.

Pri tem so poudarili, poroča STA, da bo pomembno delo ostalo tudi za prihodnja leta, ko bo treba ohraniti pritisk v smeri krepitve ambiciozni ciljev. Združeni narodi (ZN) namreč ocenjujejo, da je svet z zavezami, podanimi do začetka COP26, na poti segrevanja ozračja za 2,7 stopinje Celzija. Na konferenci so bile predstavljene nekatere nove zaveze, ki pa po oceni evropskega pogajalca Jacoba Werksmana ne bodo pomembneje prispevale k smeri zasledovanja cilja, omenjenega v pariškem sporazumu, 1,5 stopinje. Werksman je poudaril, kako bo treba po Glasgowu »veliko več storiti za ohranjanje političnega pritiska na države, da bodo še naprej krepile to ambicijo«.

Številne države so si v zadnjih dneh in tednih zadale ciljne letnice za dosego podnebne nevtralnosti.

Po njegovem mnenju so pozitivnejši signali, ki so jih številne države poslale, ko so si v zadnjih dneh in tednih zadale ciljne letnice za dosego podnebne nevtralnosti. Razvite države so se približale tudi uresničitvi zaveze o 100 milijardah dolarjev letne podnebne pomoči državam v razvoju v obdobju do leta 2025, cilja, ki bi ga razviti svet sicer moral izpolniti že lani.

FOTO: Vatican Media

Pogajalci na podnebni konferenci se po Werksmanovih besedah trenutno osredinjajo predvsem na knjigo pravil za uresničevanje pariškega sporazuma, ki bo v primeru uspešnih pogajanj zagotovila, da bodo cilji, h katerim se bodo zavezale države, v celoti doseženi. Knjiga je »prav tako pomembna za dosego ambicij kot sami ambiciozni cilji«.

Kobilškova je spomnila, da so EU in njene članice v Glasgow prispele z ambicioznim mandatom, ki ga podpira evropska zaveza za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida za 55 odstotkov do leta 2030. Kot je izpostavila, so se številna srečanja s pogodbenicami in različnimi skupinami pogodbenic že odvila v preteklih dneh, spomnila pa je tudi, da je vloga Slovenije kot trenutne predsedujoče Svetu EU dvojna: na eni strani EU predstavlja navzven, na drugi strani pa usklajuje stališča držav članic.

EU in njene članice so v Glasgow prispele z ambicioznim mandatom, ki ga podpira evropska zaveza za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida za 55 odstotkov do leta 2030.

Evropski pogajalec Werksman je ocenil, da se je delo na COP26 začelo »precej gladko«, vendar je po njegovem mnenju zaenkrat še prezgodaj za ocene, ali smo na poti k uspešni konferenci. S to oceno se strinjajo tudi na našem ministrstvu za okolje.

Kupi v trgovini

149 - Hvaljen, moj Gospod (tv)
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh