Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na COP26 zaveza k zmanjšanju izpustov metana

Za vas piše:
T. M.
Objava: 02. 11. 2021 / 16:58
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2021 / 17:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na COP26 zaveza k zmanjšanju izpustov metana
FOTO: Pexels.

Na COP26 zaveza k zmanjšanju izpustov metana

Več kot 80 držav je na podnebni konferenci COP26 v škotskem Glasgowu danes, 2. novembra, podprlo pobudo ZDA in EU za zmanjšanje izpustov metana, izredno močnega toplogrednega plina, za 30 odstotkov v tem desetletju.

Pobuda za zmanjšanje izpustov metana bi po oceni strokovnjakov lahko pomembno kratkoročno vplivala na globalno segrevanje. Gre za drugi velik dosežek na COP26, potem ko se je več kot 100 držav danes zavezalo h koncu krčenja gozdov do leta 2030.

»Ena od najpomembnejših stvari, ki jih lahko storimo od danes do leta 2030, da ohranimo upanje na 1,5 stopinje, je znižanje izpustov metana, kakor hitro je mogoče,« je poudaril ameriški predsednik Joe Biden. Zavezo, ki jo je doslej podpisalo več kot 80 držav, je Biden označil za »prelomno«, vanjo pa so vključene države, ki prispevajo okoli polovico globalnih izpustov metana.

Omejitev segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija do konca stoletja je cilj, h kateremu države spodbuja pariški sporazum.

Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen je dejala, da bi lahko zmanjšanje izpustov metana »nemudoma upočasnilo podnebne spremembe. Ne moremo čakati do leta 2050. Izpuste moramo zmanjšati hitro in metan je eden od tistih plinov, kjer lahko reze napravimo najhitreje.«

Voditelji držav in vlad danes sicer zaključujejo dvodnevni politični vrh v Glasgowu. »V preostanku tedna bodo oči nato uprte zlasti v podnebne pogajalce, ki morajo med drugim dokončati knjigo pravil za izvajanje pariškega sporazuma. Prihodnji teden bo potekal visok ministrski del konference, dogajanje pa se bo zaključilo 12. oktobra,« poroča STA. 


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh