Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na podnebnem vrhu v Glasgowu tudi premier Janša

Objava: 01. 11. 2021 / 22:17
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.11.2021 / 22:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na podnebnem vrhu v Glasgowu tudi premier Janša
Janez Janša se mednarodne podnebne konference udeležuje danes in jutri. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Na podnebnem vrhu v Glasgowu tudi premier Janša

Mednarodne podnebne konference COP26 v Glasgowu se danes in jutri udeležuje tudi slovenski premier Janez Janša, ki je ob robu konference že opravil vrsto dvostranskih pogovorov.

Srečal se je s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, gruzijskim premierjem Iraklijem Garibašvilijem ter predsednikoma Indonezije in Južne Koreje Jokom Widodom in Jae-in Moonom, so sporočili iz njegovega kabineta.

Več naložb je treba usmeriti v nove tehnologije in podporo inovacij, ki bi omogočile čistejšo, varnejšo in učinkovitejšo proizvodnjo energije. (Janez Janša)

Srečanja s predsedniki držav in vlad

Na podnebnem vrhu COP26, kjer 120 svetovnih voditeljev razpravlja o spopadanju s podnebnimi spremembami na globalni ravni, se je Janša srečal še s premierji Indije Narendro Modijem, Češke Andrejem Babišem, Španije Pedrom Sanchezom in Malte Robertom Abelto, s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, romunskim predsednikom Klausom Iohannisom in drugimi.

Skrajni čas za izoblikovanje stvarne poti do cilja 1,5 stopinje

Janša je v nagovoru svetovne voditelj(ic)e opozoril, da je skrajni čas za izoblikovanje stvarne poti do cilja 1,5 stopinje in da si Slovenija kot predsedujoča Svetu EU z evropskimi partnerji prizadeva v tej smeri, vendar EU z zgolj 8 % svetovnih izpustov ogljikovega dioksida sama ne more rešiti tega problema.

Vsak mora prevzeti svoj delež odgovornosti

»Zavezani smo k oblikovanju svoje ponudbe in pozivamo ostale, naj storijo enako. Vsak mora prevzeti svoj delež odgovornosti in tako zagotoviti, da bodo naša skupna prizadevanja učinkovita,« je izpostavil slovenski predsednik vlade.

Zmanjšanje izpustov za 55 % do leta 2030

Kot cilj do leta 2030 je postavil zmanjšanje izpustov za 55 %, pri čemer si prizadevajo za posodobitev podnebne in energetske zakonodaje. »Po ocenah ZN bo količina toplogrednih plinov do leta 2030 za 16 % večja kot leta 2010. Razumem oklevanje. Zeleni prehod mora biti pozoren na zunanje učinke. Naša prizadevanja ne smejo ogroziti socialne kohezije in gospodarskega razvoja. Tehnološke in politične inovacije nam bodo omogočile najti nove poti za uresničevanje ciljev,« je pojasnil Janša.

Zeleni prehod mora biti pozoren na zunanje učinke. Naša prizadevanja ne smejo ogroziti socialne kohezije in gospodarskega razvoja. Tehnološke in politične inovacije nam bodo omogočile najti nove poti za uresničevanje ciljev. (Janez Janša)

Odmik od premoga in nafte

Po njegovem je odmik od premoga in nafte kot vira energije ključen pri doseganju zastavljenih ciljev. »Kot prehodni vir bi ju lahko nadomestila jedrska energija. Več naložb je treba usmeriti v nove tehnologije in podporo inovacij, ki bi omogočile čistejšo, varnejšo in učinkovitejšo proizvodnjo energije, kot je energija, pridobljena iz vodika in s fuzijo,« je prepričan slovenski premier.

»Poskrbimo, da bo ta vrh uspešen«

Slovenija ostaja trdno zavezana doseganju skupnih ciljev s stvarnim pristopom, dolgoročna strategija določa cilj in pot do podnebne nevtralnosti do leta 2050. Odgovori na izzive podnebnih sprememb in prilagajanje nanje so nujni, je dejal Janez Janša: »Svoja gospodarstva in družbe moramo narediti bolj zelena in odpornejša. Prispevajmo po najboljših močeh in poskrbimo, da bo ta vrh uspešen.«

Kupi v trgovini

12 korakov za okolje
Za otroke
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh