Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V iskanju konsenza v boju proti podnebnim spremembam in pandemiji

Za vas piše:
M. M.
Objava: 30. 10. 2021 / 17:17
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2021 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
V iskanju konsenza v boju proti podnebnim spremembam in pandemiji
Na skupinskem fotografiranju so bili prisotni tudi zdravniki in drugo medicinsko osebje. FOTO: FB G20 Italy

V iskanju konsenza v boju proti podnebnim spremembam in pandemiji

V italijanski prestolnici so se zbrali voditelji 20 gospodarsko najmočnejših držav na svetu. Gre za prvo zasedanje v živo od začetka pandemije covida-19. Srečanje poteka le dan pred začetkom podnebne konference, ki jo bo gostil škotski Glasgow.

Srečanje poteka v upanju, da bodo voditelji našli skupen jezik v boju proti podnebnim spremembam, seveda pa sta v ospredju pogovorov še boj proti covidu-19 in gospodarsko okrevanje po njej.

»Samostojno delovanje ni možno«

Po besedah italijanskega predsednika vlade Maria Draghija so poleg pandemije in podnebnih sprememb na dnevnem redu tudi druge teme, pri čemer samostojno delovanje preprosto ni možno, navaja STA.

Biden v Rimu, Putin in Jinping ne

Na vrh v Rim so prispeli številni voditelji, med njimi ameriški predsednik Joe Biden. Po drugi strani nekateri najvidnejši voditelji držav G20 v Rim niso prišli in na vrhu sodelujejo le prek video povezave. Med njimi sta ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski voditelj Xi Jinping.

Putin za medsebojno priznavanje potrdil o cepljenju

Ruski predsednik Vladimir Putin se je v videonagovoru zavzel za čimprejšnje medsebojno priznavanje potrdil o cepljenju proti covidu-19, so sporočili iz Kremlja. Ruskega cepiva Sputnik namreč v številnih evropskih državah še vedno niso odobrili za uporabo. Rusija tudi zato še ni odobrila nobenega zahodnega cepiva proti covidu-19, kot je npr. cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech. Tudi kitajski predsednik Xi Jinping je zavzel podobno stališče glede medsebojnega priznavanja potrdil o cepljenju kot Putin in obenem pozval še k sprostitvi patentne zaščite cepiv.

Že v petek dogovor o precepljenosti

V boju proti pandemiji covida-19 so finančni in zdravstveni ministri držav G20 sicer že v petek dosegli dogovor o cilju 40-odstotne precepljenosti svetovne populacije do konca leta in 70-odstotne precepljenosti do sredine leta 2022.

Konsenz glede omejitve globalnega segrevanja

Voditelji G20 so potrdili osnutek dogovora o omejitvi globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija. Podprli naj bi tudi doseganje ničelnih neto toplogrednih izpustov, a odprto ostaja vprašanje, ali bodo pri tem kot ciljno leto navedli leto 2050. Poleg tega naj bi potrdili še dogovor o uvedbi 15-odstotnega minimalnega davka od dobičkov globalnih korporacij.





Nalaganje
Nazaj na vrh