Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evharistični kongres, odprt v svet

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 05. 09. 2021 / 06:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2021 / 15:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evharistični kongres, odprt v svet
FOTO: Daniel Reche/Pixabay

Evharistični kongres, odprt v svet

V Budimpešti se danes začenja mednarodni evharistični kongres, ki ga bo zadnji dan obiskal tudi papež Frančišek.

Kongres se začenja z uvodno slovesnostjo ob 15. uri.


Ob 16. uri sledi sveta maša s slovesnostjo prvega svetega obhajila, ki jo bo s številnimi somaševalci obhajal kardinal Angelo Bagnasco, predsednik Sveta Evropskih škofovskih konferenc.

Od 5. do 12. septembra bo v madžarski prestolnici 52. mednarodni evharistični kongres. Začel se bo z bogoslužjem, pri katerem bo sodelovalo veliko prvoobhajancev. Kongres se bo odvijal na dvajsetih točkah v mestu, glavno prizorišče pa bo sejemsko razstavišče Hungexpo. Vsak dan se bodo zvrstili jutranja molitev, kateheza, pričevanja, maša in delavnice; čas bo tudi za evharistično češčenje, številne koncerte, poseben večer za mlade in festival družin. Predzadnji dan bo po slovesni maši procesija s svečami po glavnem mestu, kongres pa se bo zaključil z mašo, ki jo bo daroval papež Frančišek na Trgu herojev. 

Kongres se bo zaključil s sveto mašo, ki jo bo daroval papež Frančišek na Trgu herojev.

Papeži navadno pošljejo le svoje odposlance in se povežejo prek video sporočila, nazadnje je bil na kongresu, ko je bil ta pred 21 leti v Rimu, prisoten sv. Janez Pavel II. Nadškof Esztergoma in Budimpešte, kardinal Péter Erdő, je v intervjuju za Tagespost dejal, da gre za znak prijateljstva in pozornosti papeža do madžarskega ljudstva, in izrazil upanje, da bo kdaj drugič prišel na daljši pastoralni obisk.

Studenec, ki teče v svet

Himna letošnjega kongresa je predelana iz pesmi, napisane leta 1938, ko je Budimpešta prvič gostila evharistični kongres. V tistem času so nad Evropo že viseli grozeči oblaki prihajajoče vojne, pesem pa nosi sporočilo miru in edinosti med narodi in je med Madžari ostala zelo priljubljena. Pričevanja bodo podali grškokatoliški duhovnik Konstantin Szabó iz Ukrajine, kaldejski patriarh iz Iraka Louis Raphaël Sako, ustanovitelj katoliške skupnosti Shalom Moyses Azevedo, članica Papeške biblične komisije Mary Healy ter madžarski predsednik János Áder.

Geslo letošnjega kongresa se glasi: »Vsi moji studenci so v tebi« (Ps 87).

Skupno bo na delavnicah, katehezah in drugih dogodkih nastopilo okoli šestdeset govorcev, med njimi tudi več kardinalov, škofov in predstavnikov evharističnih gibanj z vsega sveta. Geslo letošnjega kongresa se glasi: »Vsi moji studenci so v tebi« (Ps 87). Kardinal Erdő razlaga: »Studenec ne ostaja znotraj Cerkve, ampak daje vodo vsemu svetu.« Prepričan je, da namen kongresa ni demonstracija moči, ampak odpiranje svetu, ki se kaže v družbenem in karitativnem delu. Na kongresu se bo to čutilo tudi tako, da bo organizirano kosilo za brezdomce.

Potreba po duhovni prenovi

Kardinal Erdő je izrazil prepričanje, da je gostovanje tega velikega dogodka zelo pomembno za močno sekularizirano Madžarsko. Po stanju vernosti je Madžarska po njegovem mnenju bolj podobna nekdanjim sovjetskim republikam kot srednjeevropskim sosedam: »Tu je veliko ravnodušnosti in verske suše.« Kljub temu da ljudje črpajo identiteto iz krščanske dediščine, je večina nevernih: »Na Madžarskem je razlika med krščansko kulturo in krščanstvom kot živo vero.« Približno polovica Madžarov je krščenih v Katoliški cerkvi, nedeljsko mašo pa obiskuje okoli 10–12 % katoličanov. 

Letošnji evharistični kongres ima tudi ekumensko razsežnost.

Kardinal je poudaril, da ima kongres tudi ekumensko razsežnost: »Evangeličanska cerkev na Madžarskem je razglasila 'leto Gospodove večerje' ne kot alternativo evharističnemu kongresu, ampak v sodelovanju z njim.« Med kongresom bo koncert v judovski sinagogi, posvečen dialogu med judi in kristjani. Zanimivost je tudi maša v jeziku Romov, ki so največja manjšina na Madžarskem. Kardinal Erdő je v intervjuju poudaril še potrebo po duhovni prenovi Evrope, ki si deli skupne korenine v krščanstvu, »ki je več kot tisoč let povezovalo narode in razvijalo njihove posebnosti«.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (32/2021).

Program celotedenskega dogajanja je na voljo na uradni spletni strani 52. mednarodnega evharističnega kongresa.

Nalaganje
Nazaj na vrh