Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evharistični kongres z vzhodnimi in romskimi poudarki [FOTO]

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 09. 09. 2021 / 16:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.09.2021 / 11:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evharistični kongres z vzhodnimi in romskimi poudarki [FOTO]
FOTO: Marjan Pogačnik

Evharistični kongres z vzhodnimi in romskimi poudarki [FOTO]

Evharistični kongres v Budimpešti, ki se bo v nedeljo sklenil s papeževo mašo, ni le rimokatoliška prireditev, pač pa v njej najdejo prostor kristjani drugih katoliških obredov in romski verniki.

Tako je zbrane na kongresu včeraj nagovoril patriarh Katoliške kaldejske cerkve, Louis Raphael Sako. Yousef Absi, patriarh Melkitske grško-katoliške cerkve, pa je v sredo popoldne ob somaševanju drugih grškokatoliških in rimokatoliških škofov daroval bogoslužje vzhodnega obreda v baziliki sv. Štefana. Množica, ki je docela napolnila veliko svetišče, je bila potopljena v lepoto bogoslužja, ki ga je, kot je bilo pričakovati, spremljalo čudovito petje. Pridigal je grškokatoliški nadškof Fülöp Kocsis, eparh Hajdudoroga. V organizaciji madžarskega humanitarnega združenja Hungary helps so pripravili posebno nabirko za ogrožene kristjane na Vzhodu.

Družinin novinar in urednik Marjan Pogačnik poroča neposredno z Evharističnega kongresa v Budimpešti.

Na kongresu v Budimpešti je navzoča še Siromalabarska cerkev – prek svojega škofa Josepha Pamplanyja. Ta deluje kot pomožni škof v Tellicherryju (Kerala) v Indiji. Danes je pripravil delavnico o evharističnem nauku in praksi v tej Cerkvi.

Tudi v romskem narečju

Današnjo mašo v veliki dvorani razstavišča so sicer obhajali po »našem« rimskokatoliškem obredu, a je imela posebne kulturne poudarke. Pri njej sta sodelovala Grazioso, komorni orkester nacionalnega filharmoničnega orkestra in zbor frančiškanske cerkve iz središča mesta. Peli so mašo »Le Devleske« (Bogu) v romskem narečju lovari, ki jo je na prošnjo budimpeškega kardinala Petra Erda posebej za to priložnost zložil skladatelj Gergő Oláh Patrik. Oko naše kamere pa je ujelo tudi romsko glasbeno skupino, ki je že pred mašo zapela pred veliko dvorano razstavišča.

Več z dogajanja v Budimpešti v spodnji fotogaleriji Marjana Pogačnika.

 


Nalaganje
Nazaj na vrh