Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropska zveza naj bo v času krize ‘tudi krščanski projekt’

Objava: 09. 07. 2012 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropska zveza naj bo v času krize ‘tudi krščanski projekt’

Kardinal Marx, predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi, meni, da bi bila solidarna edinost Evrope ‘prispevek za dosego resničnega miru’.

V luči trenutne gospodarske krize v Evropi je münchenski nadškof, kardinal Reinhard Marx, izrazil zahtevo, naj Evropsko zvezo sprejmemo ‘kot krščanski projekt’. Naša celina si je na temeljih krščanske podobe o človeku ‘pridobila številne izkušnje, ki zaznamujejo vsa področja našega življenja’, je kardinal Marx, predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi, poudaril v pogovorni oddaji za bavarski radio.

Ravno zdaj je napočil čas, da si odločno prizadevamo za s krščanstvom prežete predstave o demokraciji, o človekovem dostojanstvu, o ‘socialni obliki gospodarstva, ki služi človeku in ne kapitalu’. “Brez krščanstva Evropa tudi v prihodnosti ne bo zmogla ohraniti in nato vedno znova najti svoje istovetnosti. Zato Evropa je in ostaja naloga za nas kristjane, ravno v tem trenutku”, je pojasnil nemški kardinal.

Evropa je trenutno ‘v odločilni fazi svojega razvoja’, je dejal münchenski nadškof. Spomnil je na dejstvo, da gospodarska integracija za očete Evrope nikoli ‘ni bila sama sebi namen’, pač pa je šlo za ‘vizijo združene in spravljene Evrope v miru in svobodi’. Tudi danes bi solidarna edinost Evrope pomenila ‘prispevek pri doseganju resničnega miru’, ki ni samo stvar evropskih ljudstev, pač pa celotnega sveta, ‘kajti največji svetovni vojni sta se začeli ravno v Evropi’.

Edinosti pa danes ne spodbuja več zgolj želja po miru, je poudaril kardinal Marx. “Skupno izvajanje narodno državnih suverenosti je za Evropejce postalo zapoved gospodarskega in političnega razuma. Nobeden izmed evropskih narodov na dolgi rok ne bo mogel obstati sam.”

Posamezne države potrebujejo skupni trg s skupnimi natančno določenimi pravili. “Pri tem nam trenutna kriza v Evropi kaže, da gospodarstva, politike, kulture in skupnih, večinoma krščanskih vrednot, ne bi smeli ločevati”, je pojasnil kardinal. Navsezadnje ne gre le za nekakšno ‘tehnično težavo’, pač pa za ‘skupno predstavo o prihodnosti naše celine’.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh